Niet strooien zorgde in Hoorn voor ‘een breukenfestival’, inschattingsfout gemeente

19 januari 2022 08:00

Hoorn geeft toe dat ze een inschattingsfout heeft gemaakt door niet te gaan strooien op 10 januari, toen gladheid voor vele valpartijen en botbreuken zorgde. Dat heeft wethouder Simon Broersma dinsdagavond tijdens de commissievergadering laten weten.

strooizout

Guido Breuker, fractievoorzitter van ÉénHoorn, liet eerder al weten dat hij vragen ging stellen over de gladheid van afgelopen week, die voor ‘een breukenfestival’ met zeventien botbreuken zorgde. “Het Dijklander Ziekenhuis heeft het al zo druk”, betoogt Breuker. “Daarbij hebben we in Hoorn geweldige mensen die in de strooidienst werken, maar dan moet je ze wel op pad sturen, want anders hebben we er niet veel aan.”

Zijn partij wilde dan ook van Broersma weten waarom die ochtend zo verlopen is en of de gemeente zich aansprakelijk voelt voor de geleden schade en wat er gaat gebeuren om ‘een herhaling van dit breukenfestival’ in de toekomst te voorkomen.

Geen alarmbellen

De wethouder, die ook namens de betrokken ambtenaren spreekt, gaf aan de ontstane situatie die ochtend te betreuren, maar weigerde ook om toe te geven dat er een fout was gemaakt. “Rond 5.45 uur ’s ochtends gaven onze twee sensoren op de Willemsweg en Strip een temperatuur van twee graden boven de nul aan. Rond 7.00 uur ’s ochtends gaven ze een temperatuur van 1,5 graden aan. Het was zeer diffuus”, legt de wethouder uit, waaruit hij benadrukt dat op dat moment de alarmbellen niet afgingen.

Broersma vervolgt: “De bewolking waaide weg, het weer werd helder en de temperatuur zakte toen tot onder de nul, waardoor het glad werd. Een verrassing voor onze gladheidsbestrijders.”

Wordt nog onderzocht

Het voorval wordt nog onderzocht door de verzekeringsmaatschappij, geeft Broersma aan. “Maar of de gemeente een fout heeft gemaakt? Dat moet nog uitgewezen worden. Het is mensenwerk.”

Vier inwoners hebben tot nu toe een schademeldingsformulier ingediend bij de gemeente voor de geleden schade. “Daarmee is ook contact geweest door onze medewerkers van stadsbeheer. Net als met de scholen.” Het Dijklander Ziekenhuis moet nog wel worden gebeld, vertelt Broersma. 

Ook wees de wethouder op de verantwoordelijkheid van automobilisten en fietsers zelf. “We hebben als gemeente een inspanningsverplichting. We strooien niet op de kleine binnenwegen. Ik denk niet dat je de gemeente juridisch gezien echt aansprakelijk kunt stellen. Maar dat hier iets niet goed is gegaan, is duidelijk.”

Protocollen

Breuker pleit voor een regionale afstemming om zo problemen in de toekomst te voorkomen, gezien dat buurgemeenten Koggenland en Drechterland die ochtend wel hebben gestrooid. “En bij twijfel altijd strooien op wegen en paden”, geeft hij als advies nog mee. “Iets voorkomen kan niet altijd, maar onze inspanningsverplichting hebben we niet voldaan, dat stel ik dan in ieder geval vast.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405