Niet strooien zorgde in Hoorn voor ‘een breukenfestival’, inschattingsfout gemeente

19 januari 2022 08:00

De gemeente Hoorn geeft toe dat ze op 10 januari een inschattingsfout heeft gemaakt door niet te gaan strooien. De gladheid zorgde die ochtend namelijk voor vele valpartijen en botbreuken. Dat heeft wethouder Simon Broersma dinsdagavond tijdens de commissievergadering laten weten.

strooizout

Raadslid Guido Breuker, van ÉénHoorn, liet eerder al weten dat hij schriftelijke vragen ging stellen over de gladheid van afgelopen week, die voor een ‘breukenfestival‘ zorgde. “Het Dijklander Ziekenhuis heeft het al zo druk”, betoogde hij. “Daarbij hebben we in Hoorn geweldige mensen die in de strooidienst werken, maar dan moet je ze wel op pad sturen want anders hebben we er niet veel aan.”

Hij wilde dan ook van wethouder Simon Broersma (Ruimtelijke Ordening) weten waarom die ene ochtend zo verlopen is en of de gemeente zich aansprakelijk voelt voor de geleden schade, en wat er gaat gebeuren om een herhaling in de toekomst te kunnen voorkomen.

Geen alarmbellen

Broersma, die ook namens de betrokken ambtenaren sprak, gaf aan de ontstane situatie te betreuren, maar weigerde ook om toe te geven dat er een fout was gemaakt. “Rond 5.45 uur gaven onze twee sensoren op de Willemsweg en Strip een temperatuur van twee graden boven de nul aan. Rond 7.00 uur gaven ze een temperatuur van 1,5 graden aan. Het was zeer diffuus”, legt Broersma uit, waarna hij meteen benadrukt dat op dat moment de alarmbellen niet afgingen.

Broersma: “De bewolking waaide weg, het weer werd helderder en de temperatuur zakte toen tot onder de nul waardoor het glad werd. Een verrassing voor onze gladheidsbestrijders.”

Voorval wordt nog onderzocht

Het voorval wordt nog onderzocht door de verzekeringsmaatschappij. “Maar of de gemeente een fout heeft gemaakt? Dat moet nog uitgewezen worden, het is mensenwerk”, stelt Broersma.

Vier inwoners hebben tot nu toe een schademeldingsformulier ingediend bij de gemeente voor de geleden schade. “Daarmee is ook contact geweest door onze medewerkers van stadsbeheer, net als met de scholen. Het Dijklander Ziekenhuis moet nog wel worden gebeld”, zegt Broersma daarover.

Ook wees hij op de verantwoordelijkheid van de automobilisten en fietsers zelf. “We hebben als gemeente een inspanningsverplichting: we strooien niet op de kleine binnenwegen. Ik denk niet dat je de gemeente juridisch gezien echt aansprakelijk kunt stellen. Maar dat hier iets niet goed is gegaan, is duidelijk.”

Niet voldaan

Raadslid Guido Breuker (ÉénHoorn) pleitte voor een regionale afstemming om problemen in de toekomst te kunnen voorkomen. Dit omdat de buurgemeenten Koggenland en Drechterland die ochtend wél hadden gestrooid. “En bij twijfel altijd strooien op de wegen en paden”, gaf hij als advies nog mee. “Iets voorkomen kan niet altijd, maar onze inspanningsverplichting hebben we niet voldaan. Dat stel ik dan in ieder geval alvast vast.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405