Nieuw gewenste park in Bangert en Oosterpolder is een feit, eerste bomen zijn beplant

9 december 2021 19:43

Een dag om trots op te zijn, vindt bewoner Erich Dijk. Aan de noordkant van de Bangert en Oosterpolder verrijst de komende maanden namelijk een nieuw park. “En dat was wenselijk”, vertelt hij. Het park zorgt voor een scheiding tussen de wijk en de provinciale weg. Wethouder Simon Broersma was erbij en plantte woensdagochtend een van de eerste bomen. 

Wethouder Simon Broersma plant een van de eerste bomen

De gemeente Hoorn wil hier namelijk een ‘natuurlijke buffer’ tussen de woningen en de provinciale Westfrisiaweg realiseren. En die bomen, medegefinancierd door de provincie Noord-Holland, moeten daarvoor zorgen. 

Daarbij moet het park ervoor zorgen dat de bewoners een plek hebben, waar zij zich kunnen ontspannen. “Daarnaast helpt het park bij het verbeteren van de biodiversiteit in de gemeente”, benoemt woordvoerder Martin Schuijt. 

Schep in de hand

“Nou, het is altijd wel leuk om de wethouder met een schep in de hand een boom te zien planten”, vertelt bewoner Erich Dijk lachend. Hij woont in de buurt van het nieuwe park en kwam die ochtend even een kijkje nemen. “Dit maak je niet dagelijks mee.”

Hij is dan ook blij dat de eerste stap is gezet. “Hier hebben we lang op moeten wachten als bewoners. De discussie over de komst van dit park heeft namelijk jaren geduurd.”

De bewoners hadden in eerste instantie een aantal ideeën aangedragen, zoals een skatepark en een fitnessparcours. “Maar dat was iets te ambitieus”, blikt Dijk terug. “Nu kijken we met de gemeente wat wel financieel haalbaar is.”

Langer een park

Buurtbewoners van Bangert en Oosterpolder pleiten namelijk al langer voor een natuurpark. “Enige jaren geleden zijn de wensen van de bewoners opgehaald. Daar kwam de wens voor een park uit voort”, vertelt Schuijt.

Maar wegens gebrek aan geld was dat niet mogelijk. “Nu is er nog steeds te weinig geld voor een heel park. Maar er is wel voldoende budget om een start te maken met het planten van 72 bomen aan één zijde.”

Sfeer van de boomgaard

Het idee is om de sfeer van de boomgaard die Bangert en Oosterpolder eens was, terug te laten komen, geeft Schuijt aan. Ze doen dit omdat de wijk vroeger − sinds 1650 − een fruitteeltgebied was. Maar in de twintigste eeuw verdween een groot deel hiervan. 

“Daarom leggen we een elzenhaag aan. Door een snelgroeiende soort als een els te planten,  zien we snel resultaat en voelt het snel aan als een park”, legt de woordvoerder uit.

Ook wethouder Simon Broersma is blij met het park. Hij plantte vanochtend een van de eerste bomen, waarmee een belangrijke stap op weg naar het gewenste doel wordt gezet.

“Het park geeft de wijk Bangert en Oosterpolder meer groen. Inwoners hebben hiermee een mooie plek om te wandelen en te spelen. Bijkomend voordeel is dat de Westfrisiaweg minder zichtbaar wordt vanuit de wijk”, zegt hij opgetogen. 

Tekst gaat door onder de foto.

Natuurpark B&O

‘Een groeimodel’

Want het park wordt in verschillende fases aangelegd, vertelt bewoner Erich Dijk. Dit jaar starten ze tussen de Rijweg en De Marowijne, waar 72 bomen aan één zijde worden beplant. Ook zal er een wandelpad komen door het groen dat er al is.

“En voor de wandelaars komen er enkele bankjes”, voegt Dijk er aan toe. “Zo krijgen bewoners het gevoel dat ze door een park lopen. Ook voor hondenliefhebbers wordt het park toegankelijk gemaakt.” 

Want nu kijken de bewoners naar een braakliggend terrein. “En dat is geen prettig gezicht.”

Volgend jaar wordt het stuk tussen de Rijweg en De Marowijne aangevuld met struiken. Ook liggen er ideeën, zoals een bijenhotel, insectenmuur, speeltoestellen of boomstammen, op tafel. Begin volgend jaar kunnen bewoners hun voorkeur doorgeven, laat de gemeente weten.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405