Nieuw hoofdstuk in Enkhuizer ‘vissensoap’: dolfijnen moeten aalscholvers wegjagen

9 februari 2022 15:01

De Zuider Havendijk in Enkhuizen is de strijd aangegaan met de aalscholvers. Met linten en opblaasdolfijnen wordt geprobeerd de vogels weg te houden bij het water en de vissen. Maar heel veel succes lijkt het niet te hebben. 

Dolfijn

Over de gehele gracht zijn linten gespannen en in het water drijven blauwe opblaasdolfijnen. Het blijkt een initiatief te zijn van Jaap Klopper, eigenaar van een hengelsportzaak en een bevriende sportvisser. “Buurtbewoners hebben nog geholpen in de hoop dat de aalscholvers weg zouden blijven en we nog wat vissen konden redden. Maar het blijkt niet zo’n succes als gedacht”, vertelt Klopper aan NH Nieuws/WEEFF. 

Eind januari lag de gracht nog vol met vissen die nog amper zuurstof kregen. Na een reddingsactie was het even rustig. Totdat de aalscholvers de Zuider Havendijk vonden. Als een leger trokken ze door het water en lieten ze letterlijk vissen regenen op de omliggende straten.

Aalscholvers vliegen tegen ramen

Buurtbewoners zijn niet blij met de overlast. De aalscholvers vlogen tegen ramen en auto’s, zo vertelde een omwonende vorige week nog. Bovendien zijn er zorgen over de stank van de dode vissen die, nog steeds, op straat worden gegooid. Om nog maar te zwijgen over de poep van de aalscholvers. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jaap Klopper is verbaasd over het gedrag van de aalscholvers. “We hadden gedacht dat ze in lengte zouden landen, en de linten dat zouden voorkomen. Maar ze vallen gewoon naar beneden. Het zijn echte overlevers en blijven gewoon elke dag terug komen.”

Linten en dolfijnen blijven

Ondanks dat het niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht, laat Klopper de linten hangen en de dolfijnen drijven. “In de ochtend zijn ze er massaal en helpt het niet. Maar overdag zijn het er wel wat minder.”

Harde knallen of veel langslopen

Een andere oplossing heeft hij ook: “Harde knallen laten horen als ze in het water landen. Maar dat zullen ze in de buurt waarschijnlijk niet leuk vinden”, vertelt hij lachend. “En anders veel heen en weer lopen met meerdere mensen. Dan gaan ze ook weg.”

Reactie gemeente Enkhuizen

In een reactie op de overlast in de buurt laat een woordvoerder van de gemeente weten: “Jaarlijks zijn in deze tijd van het jaar aalscholvers aanwezig in de havenkom en het water in de buurt van de haven. Het gaat om een paar weken waarin de aalscholvers jagen op vissen die vanuit het IJsselmeer naar de haven zwemmen en dit jaar gaat het om vissen in het water bij de Zuider Havendijk. Wij proberen de overlast te verminderen door in die periode een aantal extra schoonmaakrondes in de buurt uit te voeren om onder andere vissen van de straat te verwijderen.

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws vorige week over de aalscholvers maakte.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405