Nieuw rioolstelsel moet Enkhuizen beschermen tegen natte voeten bij hevige regenval

2 oktober 2023 06:05
Bron: NH/Maarten Edelenbosch

Met een nieuw rioolstelsel moet Enkhuizen in de toekomst beter beschermd zijn tegen wateroverlast bij hevige regenval. In de drukbezochte Westerstraat wordt het huidige gemengde rioolstelsel vervangen door een gescheiden stelsel.

Westerstraat

Met het oog op klimaatverandering, kiest de gemeente Enkhuizen voor een gescheiden rioolstelsel. Het regenwater wordt hiermee in de toekomst apart afgevoerd en dit heeft als voordeel dat bij hevige regenval het riool niet overbelast raakt. “We willen voorkomen dat het riool overbelast raakt, vooral als er veel regen valt in korte tijd”, aldus wethouder Win Bijman. 

De Westerstraat is één van de toegangswegen tot de historische binnenstad van Enkhuizen. Nu de straat toch op de schop gaat, verwacht de gemeente dat omwonenden zelf ook meedenken. Wethouder Win Bijman: “Voordat we aan de slag gaan, vragen we omwonenden en ondernemers om advies. Hoe zien zij de nieuwe inrichting van de Westerstraat? Zij kennen hun straat verreweg het beste en mogen er nog jaren wonen of werken.”

Meningen worden opgehaald

Een online enquête moet duidelijkheid geven hoe de Westerstraat dient te veranderen. Zo kunnen omwonenden onder meer kiezen voor drempels, grote plantvakken of een autoluwe straat. Toch plaatst Bijman er een kleine kanttekening bij: “Niet alles mogelijk is, omdat de Westerstraat een belangrijke toegangsweg is. Ook met het laden en lossen van ondernemers wordt rekening gehouden.”

Naar verwachting wil de gemeente rond 2025/2026 – als alles meezit – beginnen met de werkzaamheden. Hoeveel het gaat kosten, is nog niet duidelijk. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405