Nieuw wandelpad vervangt gevaarlijke spoorovergang in Enkhuizen

1 februari 2024 06:00
Bron: ProRail

De onbeveiligde spoorwegovergang aan de Omgelegde Burgwal in Enkhuizen gaat dicht en op de schop. Er komt een nieuw looppad onder de spoorbrug door omdat het gebied veel door wandelaars wordt gebruikt. Eind april moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Al jaren hangt het plan van ProRail in de lucht: het sluiten van de onbewaakte spoorwegovergang om de veiligheid te verbeteren. Door heel het land worden ze stuk voor stuk opgeheven. 

De overweg krijgt daarom een veilig alternatief: een vlonderpad die langs het spoor komt te lopen, onder de spoorbrug door en over het water. Het wandelpad zorgt dat het gebied goed bereikbaar blijft voor voetgangers en wandelaars. 

Vaarroute en overweg een tijd dicht 

De werkzaamheden starten in februari. Vlak voordat het vaarseizoen van start gaat, gaat ook de vaarroute van 6 februari tot en met 28 maart dicht. Daarna is de overweg vanaf 2 april zelf gesloten en zal er met borden een omleidingsroute worden aangegeven. 

Uiterlijk 26 april moet het nieuwe wandelpad onder het spoor door klaar zijn. 

Opheffen onbewaakte spoorwegovergangen

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) hebben besloten om alle 180 onbewaakte spoorwegovergangen op te heffen. Onbeveiligde overwegen zoals deze brengen namelijk grote veiligheidsrisico’s met zich mee. In 2027 moeten ze allemaal verdwenen zijn.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405