Nieuwe aardbeving doet Sinan opnieuw veel pijn: “Dit is een ongekende ramp”

21 februari 2023 16:04

Uitgerekend op de dag dat zijn broertje Onur in Turkije landde om bij te dragen aan de wederopbouw van het land, werd het getroffen door opnieuw een zware aardbeving. Het bezorgt Enkhuizer Sinan Göğebakan een nieuwe dosis verdriet. “Het is onbeschrijflijk.”

Enkhuizer Sinan deelt voedsel uit

Net een week is Sinan (31) weer thuis uit het rampgebied. En pas de laatste twee dagen heeft hij de gebeurtenissen een beetje een plek kunnen geven. Vrijwel direct na de verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië trof, vertrok hij samen met zijn vriend Kadir naar Turkije om te helpen. Ze zamelden samen zo’n 22.000 euro in en kochten er bij groothandels eten, maar ook ondergoed en schoenen voor. Bestemd voor de mensen die het het hardst nodig hadden. 

Er zijn veel naschokken in het rampgebied, weet Sinan uit eigen ervaring. Ook in de kleine week dat hij er bivakkeerde, schudde het regelmatig. De piek op zijn aardbevings-app op zijn telefoon deed maandagmiddag het ergste vermoeden. Een nieuwe aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter brengt een extra laag verdriet in de regio, waar het leven sinds twee weken al zo wankel is. “Deze schoot er flink bovenuit.”

Het raakt Sinan, opnieuw. “Het is een ongekende ramp. Weer zijn er veel gebouwen ingestort. Liggen er weer mensen onder? Veel mensen slaan op de vlucht, als ze dat al niet waren. Er heerst nu een sfeer van: ‘Wanneer komt de volgende klap?’ Het is ook moeilijk om de mensen daar gerust te stellen, want er worden nog meer schokken verwacht en de verliezen zijn groot. De één is familieleden verloren, de ander heeft geen huis meer. Het is voor de mensen onzeker wat er nog komt en wanneer ze hun leven weer op kunnen pakken.” 

“Er heerst nu een sfeer van: wanneer komt de volgende klap?”

Sinan Göğebakan uit Enkhuizen

Zijn broertje Onur vloog juist gister naar de Turkse stad Konya, om zich aan te sluiten bij hulporganisatie IHH (Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland ). “Hij is agent en heeft ruim drie weken vrij gekregen om actief mee te werken aan de wederopbouw. Zo lang hij nuttig kan zijn, blijft hij daar.”

Onur zamelde via donaties al 8.500 euro in en koopt daar voornamelijk babyspullen en ondergoed van. Daar is nog altijd een groot tekort aan. “Ik heb tegen hem gezegd dat hij in contact moet blijven met de mensen van IHH en dat hij zich niet moet laten leiden door emoties. Maar hij kan de risico’s goed inschatten. Ik ben hoe dan ook trots op hem.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405