Nieuwe ‘huiskamer’ van Bovenkarspel zet zich in tegen eenzaamheid in de wijk

21 oktober 2023 15:20
Bron: WEEFF / Ramon Besseling

Bij sporthal De Flint is vanmorgen het nieuwe buurthuis van de Bovenkarspelse wijk Princenhof feestelijk geopend. Buurtverbinders Esther Scheper en Vanessa Hakof zetten zich in tegen eenzaamheid in de wijk. “We hebben mensen uit de wijk die hier dagelijks langskomen, en ook altijd op een vaste plek aan tafel zitten.”

Opening nieuwe buurthuis Princenhof

Het vorige pand van buurthuis Princenhof werd in april geopend aan de Hertog Albrechtstraat. Doordat destijds het lichaam van een overleden vrouw werd gevonden, om de hoek van het buurthuis, werd al snel duidelijk dat de wijk een plek nodig heeft waar mensen samenkomen. Dit ook om eenzaamheid onder de inwoners van Bovenkarspel tegen te gaan.

“In het vorige pand zaten we anti-kraak. We wisten dus dat we er niet lang konden zitten”, zegt Vanessa. “En daarom zijn we ook voorzichtig geweest met uitbreiden van alle activiteiten die we voor ogen hebben en organiseren. Dat kunnen we op deze nieuwe locatie wel realiseren.”

Snel nieuwe locatie gevonden

De buurtverbinders hoorden in september dat het pand waar ze zaten gesloopt zou worden, waardoor er snel een nieuwe locatie gevonden moest worden. “We hadden zelf een paar opties opgeschreven”, licht Vanessa toe. “En we kregen een locatie aangeboden bij het park, naast de ijsbaan. Maar dan zouden we buiten de wijk Princenhof zitten. En dat wilden we niet.”

“We vinden het heel belangrijk om in de wijk Princenhof te blijven met ons buurthuis”

Vanessa Hakof, buurtverbinder Princenhof

Samen met enkele partijen – waaronder de gemeente en ONS Stede Broec – kwam de locatie in sporthal De Flint als beste naar voren. Een plek die bovendien middenin de wijk Princenhof van Bovenkarspel ligt. “Dat vinden we heel belangrijk. Sommige mensen komen lopend naar ons toe. Er is ook een buurtbewoner die dagelijks komt. En ook altijd op een vaste plek zit.”

Toespraken en vlag wordt gehesen

De slingers hingen zowel in het nieuwe pand van Buurtverbinders Princenhof, als in de tenten naast de sporthal. De koffie, thee en soep waren warm, en om 10.00 uur gingen de eerste schalen met oliebollen en poedersuiker rond. Enkele tientallen mensen verzamelden zich bij de nieuwe ‘huiskamer’ van Bovenkarspel, om de feestelijke ceremonie bij te wonen.

Burgemeester Ronald Wortelboer moest vanmorgen verstek laten gaan, waardoor wethouder Thijs Visser de honneurs waarnam. Visser roemde onder andere initiatieven die vanuit buurten opgezet worden, zoals Buurtverbinders Princenhof. “Zij weten beter dan gemeente Stede Broec wat er speelt in de wijken, en welke behoeften er zijn”, vertelde hij in zijn toespraak.

Na zijn speech hees hij de vlag van het nieuwe buurthuis, waarna iedereen binnen een kijkje kon nemen. Op dat moment begon het ook te regenen, waardoor het een gezellig samenzijn werd binnen.

Bekijk hieronder een fotoreportage van de opening:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844