Nieuwe opzet ‘lichtjesavond’ in Enkhuizen: “Frisse start en goede voornemens”

11 december 2023 12:03
Bron: Peter Goedhart

De jaarlijkse traditie in de binnenstad van Enkhuizen krijgt dit jaar een nieuwe invulling. Vorig jaar ontstond er veel ophef rondom de organisatie van het evenement, waarbij de straten sfeervol worden verlicht tijdens de kerstperiode. Dit jaar is de organisatie van ‘Enkhuizen bij Kaarslicht’ weer in handen van Harry Groot, die eerder overwoog juridische stappen tegen de gemeente te ondernemen.

“Laten we het goede voornemens noemen en een frisse start maken”, stelt Harry Groot, die de juridische stappen achterwege heeft gelaten. “Zo’n proces duurt vaak drie tot vier jaar, en dan zitten de verantwoordelijke mensen er misschien niet eens meer. Dus we zetten er een punt achter.”

Vorig jaar werd horeca-ondernemer Thomas de Boer door wethouder Jan Franx gevraagd om de organisatie op zich te nemen. “Ik werd last minute door de gemeente gevraagd, en ik vond het zonde als zo’n mooi evenement verloren zou gaan. Daarom besloot ik het te doen.” Dat viel niet in goede aarde bij Groot, want hij vond dat de gemeente zich onterecht had gemengd in het evenement.

Veel negatieve reacties

Volgens De Boer nam hij in die tijd ook contact op met Harry Groot. “Ik had graag samengewerkt met Harry, maar dat wilde hij niet. Omdat ik gevraagd was door de gemeente, besloot ik wel door te gaan met de organisatie.” De Boer heeft daarop positieve, maar vooral veel negatieve reacties gekregen. “Veel mensen dachten dat ik het opzettelijk wilde afpakken van Harry, maar dat is helemaal niet waar. Ik heb het opgepakt als betrokken inwoner op verzoek van de gemeente.”

Ondanks de negatieve impact van vorig jaar besloot De Boer begin augustus wethouder Franx zelf te mailen. “De gemeente weet of er vergunningen zijn aangevraagd, en ik vroeg mij af of er al een partij was om het te organiseren. Anders had ik het weer opgepakt.” Het antwoord vanuit de wethouder bleef volgens de Boer uit en daarom heeft hij het laten varen. “Ik wil het met alle liefde doen, maar dan wel als het gewaardeerd wordt en niet als kop van Jut.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de mail inderdaad is binnengekomen, maar de reden waarom de reactie uitbleef blijft onduidelijk.

De nieuwe opzet

Volgens Groot werd hij enkele weken geleden door de gemeente gebeld omdat er volgens hen niemand iets ging doen om de kerstsfeer in de binnenstad te brengen. “Ik had al plannen gemaakt, maar dan in een sobere opzet. Niet gericht op één avond, maar verspreid over drie weken zodat vergunningen niet nodig zijn.”

De gemeente laat weten dat er inderdaad contact gezocht is omdat Groot vaker initiatiefnemer is geweest maar er nog geen vergunning binnen was. Inmiddels is de opzet uitgebreid. “We hoeven nu geen rekening te houden met andere partijen”, vertelt Groot.

Tekst gaat na de foto verder.

(Archief)foto: Foto Ruiter

“Dit jaar keren de potten op straat niet terug, wat het parkeerprobleem voor bewoners oplost want de auto’s kunnen nu gewoon blijven staan.” Zo blijft de normale verkeerssituatie gehandhaafd. En doordat de bezoekers van het evenement verspreid zijn over meerdere dagen, is het ook niet nodig om verkeersregelaars in te zetten. “Dit jaar is ook een soort try-out.”

Elektrische kaarsjes

“De lichtjes werken allemaal met timers en gaan automatisch om 16:00 uur aan”, vertelt Groot. De lichtjes bevinden zich op de reling van de bruggen, straatlantaarns en in de bomen. Ook komen er verlichte objecten in het water te liggen en wordt het straatmeubilair versierd. Verder worden de bewoners gestimuleerd om hun huizen te versieren. “Tot en met 8 januari blijven de lichtjes elke dag aan, zodat je er veel meer dagen van kunt genieten.”

Aankomende donderdag gaan de lichtjes voor het eerst aan. Drie weken lang is er een vaste opstelling, maar er zijn ook twee data voor twee ‘lichtjesdagen’. “Op 17 en 24 december loopt de kerstman samen met kerstmeisjes met lekkers rond voor kinderen. Ook zijn er extra lichtscènes op die dagen te zien.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405