Nieuwe vlinders op rots voor geweldsslachtoffers: “Precies twee jaar nadat ik haar vond”

16 mei 2023 20:00
Bron: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Op de Vlinderrots in Hoorn zijn drie nieuwe vlinders geplaatst ter nagedachtenis aan geweldsslachtoffers. En daarmee ook de laatste, want de gedenksteen zit vol. Sumanta Bansi, Eva Veerman en Lydia Knap zijn de laatste namen op een monument dat er eigenlijk nooit had moeten zijn. 

Voor de Volendamse familie Veerman is het een beladen dag. “Het is vandaag precies twee jaar geleden dat ik Eva dood in huis vond”, vertelt haar vader Johan. De 28-jarige vrouw werd in 2021 door haar 34-jarige vriend gedood. In de gevangenis pleegde hij zelfmoord en het verdriet is nog altijd groot. “Je vergeet het nooit meer. Maar je moet ermee proberen te leven. Dat ze nu hier op de vlinderrots hangt vinden we mooi. Een prachtige gedenkplek.”

Sumanta

De moeder van Sumanta Bansi kan erover meepraten. In 2018 verdween de Surinaamse, die in Nederland studeerde, van de aardbodem. Pas vorig jaar werd ze gevonden, begraven aan de rand van een industrieterrein in Hoorn. Aangewezen door Manodj B. De man bij wie ze in huis verbleef en van wie ze ook zwanger was. Even daarvoor was hij al veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij verklaarde in hoger beroep pas haar te hebben neergestoken uit zelfverdediging. Die zaak dient in juli.

Sharmila Nanda en haar familie konden zelf niet bij de ceremonie aanwezig zijn. Naar Nederland reizen is te duur voor ze. “Ik vind het geweldig dat Sumanta op deze manier voor altijd herinnerd wordt. Maar het is ook een zware tijd. Zondag was het Moederdag, De vijfde zonder Sumanta. Ze bestelde dan bijvoorbeeld stiekem een moederdagtaart als verrassing. Dan kwam ze met een gedicht als ik nog maar net wakker was. Dat komt allemaal weer naar boven. Het doet mij heel veel pijn. Ik kon helaas niet bij het plaatsen van de vlinder zijn. Maar ik hoop er later, als ik in Nederland ben, naartoe te gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Vlinders vermoorde Lydia Knap en Sumanta Bansi op vlinderrots

Bijna 30 jaar onopgeloste moord

Ook Lydia Knap kreeg een vlinder. De toen 63-jarige vrouw uit Amstelveen werd in 1994 op gruwelijke wijze in haar huis gedood. Een zaak die nooit is opgelost. Bij pleegdochter Elsa op ‘t Holt heerst een andere emotie dan bij de andere nabestaanden. “Natuurlijk voel ik de pijn nog wel, maar we zijn 30 jaar verder.”

Voor haar is het belangrijk dat haar pleegmoeder een plekje op de rots krijgt. “Natuurlijk zou ik willen dat de zaak wordt opgelost. Maar voor mij is het belangrijker dat ze nooit wordt vergeten. En dat gebeurt op deze manier.”

Met de drie nieuwe vlinders zit de rots ook vol. “Het zijn er 37, heel veel”, vertelt initiatiefnemer Wanda Beemsterboer. Ooit ontstaan nadat haar dochter Nadine door haar ex-vriend werd vermoord. “We blijven voor de rots zorgen. Het is een gedenkmonument tegen geweld. Die functie houdt het tot in de lengte van dagen. Daar staan we borg voor”, aldus Jacques Beemsterboer.

Bekijk hieronder de reportage met Jacques en Wanda Beemsterboer over hun verhaal:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844