NK Kolven gestart in Andijk, Wil Bakker (103) verricht officiële opening

26 februari 2024 12:23
Bron: Kees van de Gruiter

Onder grote belangstelling is gistermiddag het NK Kolven van start gegaan in Cultura Andijk. In de komende weken zullen ongeveer 250 deelnemers een gooi doen naar de titel. Bijzonder dit jaar is dat er twee toernooien door elkaar lopen.

De kolfverenigingen Onder Ons en De Vrouwenkliek uit Andijk organiseren dit jaar het Nederlands kampioenschap voor de Koninklijke Nederlandse Kolfbond (KNKB). Bij het Kolven wordt een bal met een zogeheten kliek – een slaghout – tegen een paal geslagen, waarmee punten verdiend worden. De sport wordt al sinds de Middeleeuwen gespeeld. Dat gebeurt tegenwoordig altijd op een overdekte baan.

Twee toernooien door elkaar

De start van het NK was gistermiddag bij Cultura in Andijk. Cultura is de komende twee weken het toneel van de wedstrijden. Na de nodige plichtplegingen werd de officiële opening verricht door de 103 jaar oude Wil Bakker uit Andijk. Haar dochter gaf daarna de eerste klap van het toernooi.

In totaal telt het NK ongeveer 250 deelnemers uit heel Nederland. Die zullen de komende weken strijden om de titel in meerdere klassen. Wat deze editie bijzonder maakt, is dat er twee toernooien door elkaar gespeeld worden. Want zowel de mannelijke kolvers als vrouwelijke deelnemers spelen hun eigen kampioenschap. De finales worden op zaterdag 9 maart gehouden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405