Nog geen duidelijkheid over explosie bij flatgebouw aan Astronautenweg in Hoorn

2 augustus 2021 11:51

Het onderzoek naar de explosie bij een flat aan de Astronautenweg in Hoorn is nog steeds in volle gang, laat de politie weten. In de vroege ochtend van zondag 25 juli ontstond er na een luide knal brand bij één van de benedenwoningen. Naar verwachting loopt het onderzoek ‘nog enige tijd’ en komt er deze week waarschijnlijk geen opheldering over.

De politie is bezig om uit te sluiten of er er sprake is van brandstichting. “Mocht dat zo zijn, dan nemen wij het verder in onderzoek. Blijkt dat het uiteindelijk niet door toedoen van iemand anders is gekomen, zoals een technisch mankement of gaslek, dan neemt de brandweer het van ons over”, liet een politiewoordvoerder eerder weten.

Dat onderzoek is nog niet afgerond, meldt de politie vandaag. “Het onderzoeken van branden gaat tijd in zitten”, vertelt de politie. Dergelijk onderzoek zou ‘enkele weken’ in beslag kunnen nemen. “Er is forensisch onderzoek gedaan in de woning. We hebben gekeken of er eventuele brandsporen zijn. En als die er zijn, sturen we dat naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).”

Bij het NFI wordt dan verder sporenonderzoek gedaan. “De chemici die het onderzoek uitvoeren, zoeken in de brandresten naar een ontbrandbare vloeistof die als brandversnellend middel de brand kan hebben veroorzaakt of verhevigd”, legt het NFI daarover uit op hun website.

De explosie vond op zondag 25 juli rond 04.00 uur plaats bij een woning, die volgens buurtbewoners direct na de knal in brand stond. De bewoners van de woning waren niet thuis. De flat, met twintig woningen, werd tijdelijk ontruimd. Alle buren konden die nacht ongedeerd naar buiten komen en mochten ’s ochtends weer terug naar hun woning.

Camerabeelden

Een buurtbewoner meldde aan de NOS dat er iemand wegrende na de explosie. “We zijn camerabeelden aan het bekijken en getuigen aan het horen”, vertelt de politiewoordvoerder. “Als er mensen zijn die zelf camerabeelden hebben, dan doen wij een oproep om die met ons te delen.”

Buren vertellen vandaag dat het momenteel rustig is in de buurt. Inmiddels is de woning waar brand bij ontstond dichtgetimmerd. De politie laat weten dat de woning onbewoonbaar verklaard is. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405