Noodverordening van kracht in Ursem uit vrees voor ongeregeldheden

23 mei 2021 11:50

Burgemeester Bonsen van de gemeente Koggenland heeft een noodverordening ingesteld voor Ursem. De noodverordening is per direct ingegaan en geldt het hele Pinksterweekend. De gemeente vreest voor ongeregeldheden in het dorp, waar het dit weekend eigenlijk kermis zou zijn.

“Gedurende dit Pinksterweekend is er een ernstige vrees voor wanordelijkheden in Ursem”, zo laat de gemeente weten. Uit informatie van de politie, gemeente en signalen van inwoners blijkt dat er in Ursem mogelijk voorbereidingen zijn voor illegale feesten en ongeregeldheden, zo staat in de noodverordening. “Daarbij zou men bereid zijn geweld toe te passen.”

Alcoholverbod

De noodverordening in Ursem geldt op verschillende gebieden in het dorp. “Het is daardoor verboden om zonder redelijk doel aanwezig te zijn op diverse locaties in het dorp”, aldus de gemeente. Er is ook een vuurwerkverbod en tot en met 25 mei een alcoholverbod binnen de bebouwde kom van Ursem. 

Lees verder onder de foto.

De gemeente nam de maatregelen ook vanwege eerdere incidenten. De gemeente doelt dan onder andere op vorige maand, toen het eigenlijk kermis zou zijn in De Goorn. Daar ontstond een straatfeest waar honderden mensen bijeen kwamen. De politie maakte ’s avonds een einde aan het feest.

Meerdere groepen jongeren hebben zich vandaag verzameld in Ursem, bevestigt de politie. De ME is ingezet om de groepen uit elkaar gedreven. De overtreders van de noodverordening zijn bekeurd. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Daarmee lijkt de rust wedergekeerd in Ursem. 

Drones

De situatie werd in de gaten gehouden door middel van camera’s en de politie zette een zogenoemd droneteam in. ’s Middags ontstond er een groep jongeren op de Schermerdijk/Molendijk. Zij staken vuurwerk af.

De noodverordening geldt dit hele Pinksterweekend, dus tot morgennacht. 

Hieronder de aangewezen gebieden voor de noodverordening:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844