Noord-Holland moet 16.000 asielopvangplekken regelen, wat gaat er veranderen?

31 januari 2024 20:00
Bron: NH Media

Van alle Noord-Hollandse gemeenten moet Bloemendaal relatief gezien voor de meeste opvangplekken zorgen. De gemeente, bestaande uit de dorpen Bennebroek, Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout en Vogelenzang, moet volgens de formule van de spreidingswet 169 asielopvangplekken realiseren. NH vroeg Bloemendalers om een reactie. 

Uit de rondgang door het dorp vanmiddag blijkt vrijwel iedereen achter de spreidingswet te staan. Zo zegt een dorpsbewoner: “Ik vind het allemaal prima, van mij mogen ze allemaal komen”, zegt een voorbijganger.

Een woordvoerder van de Gedeputeerde Staten noemt de aanstaande opgave voor de provincie groot en de toename als gevolg van de spreidingswet fors. In totaal gaat het om een toename van bijna 5.000 (4.860) asielopvangplekken. 

“Laten we er met elkaar in Nederland de schouders onder zetten, en zorgen voor stabiliteit en rust in de asielketen”

Woordvoerder Gedeputeerde Staten

Een woordvoerder van de Gedeputeerde Staten noemt de aanstaande opgave voor de provincie groot en de toename als gevolg van de spreidingswet fors. In totaal gaat het om een toename van bijna 5.000 (4.860) asielopvangplekken. 

“Het zal niet makkelijk worden en het gaat logischerwijs de afgelopen maanden veel over cijfers, maar laten we niet vergeten dat achter ieder cijfer een gezicht schuilt, van een mens op zoek naar veiligheid.”

Hij doet dan ook een oproep tot een humaner narratief: “Laten we er met elkaar in Nederland de schouders onder zetten, en zorgen voor stabiliteit en rust in de asielketen.”

De provincie moet op basis van de nieuwe spreidingswet 16.000 asielopvangplekken regelen, zo werd vandaag bekend. In totaal zal de Noord-Hollandse asielopvang met bijna 5000 plekken toenemen. “Laten we niet vergeten dat achter ieder cijfer een gezicht schuilt, van een mens op zoek naar veiligheid.”

Gedwongen asielopvang 

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan Asielopvang Noord-Holland laat vandaag in een reactie weten geen verdere uitspraken te doen en verwijst naar het ministerie van Asiel en Migratie. Een woordvoerder daar benadrukt dat de cijfers die vandaag naar buiten zijn gekomen, indicatief zijn. 

Woordvoerder: “De Noord-Hollandse gemeenten gaan aan de provinciale regietafel in gesprek over hoe de 16.000 plekken in te vullen. Hier zal worden gekeken op welke manier en welke soort opvang per gemeente op dit moment geregeld is, en hoe het overige aantal opvangplekken over gemeenten eerlijk verdeeld kan worden.”

De provincie Noord-Holland heeft tot 1 november 2024 de tijd de 16.000 asielopvangplekken over al haar gemeenten te verdelen. Als daaruit blijkt dat het niet lukt de speciale opgave in te vullen, zal er volgens de woordvoerder eerst een gesprek tussen het Rijk en de provincie plaatsvinden. Als dat allemaal niet tot oplossingen leidt, kan de bewindspersoon zelf gemeenten aan gaan wijzen. “Dat is dus nogmaals een allerlaatste instrument en zal op z’n vroegst pas in 2025 gebeuren”, aldus de woordvoerder.

Asielopvang Hollands Kroon 

Eerder werd bekend dat sommige Noord-Hollandse gemeenten helemaal geen asielopvang hebben. Zo doet Hollands Kroon op dit moment ‘niets‘ aan opvangplekken voor asielzoekers. Dat is volgens Burgemeester Rian van Dam geen onwil, maar onhaalbaar vanwege een gebrek aan ruimte. Toch moet ook deze gemeente in de kop van Noord-Holland, als het aan de spreidingswet ligt, 297 opvangplekken realiseren. 

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt vandaag het belang van onderlinge samenwerking tussen gemeenten: “De ene gemeente doet meer aan de opvang van bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen en een andere gemeente doet meer aan nood(asiel)opvang.”

In de veiligheidsregio Noord-Holland Noord is dat als volgt geregeld: “In Wervershoof en Petten is momenteel crisisnoodopvang. Er is inmiddels noodopvang op verschillende plekken, zoals in Heiloo en Dijk en Waard. In Hollands Kroon nemen we weer meer Oekraïners op (ca 400 mensen). In Den Helder en Dijk & Waard is een asielzoekerscentrum.”

De aanname dat de gemeente Hollands Kroon van 0 naar 297 asielopvangplekken moet, is daarom volgens haar dan ook onjuist. “In de veiligheidsregio draagt iedere gemeente bij aan het totale vraagstuk van opvang.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405