NS-staking lijkt aangekomen in West-Friesland, stations liggen er verlaten bij

29 augustus 2022 11:57

‘Blijf thuis op dagen dat het NS-personeel gaat staken’: die boodschap over een estafettestaking bij de NS lijkt te zijn aangekomen in West-Friesland. De stations liggen er nagenoeg verlaten bij. Bij het station in Hoorn stonden vanochtend enkele tientallen reizigers te wachten op een bus of taxi.

Station in Enkhuizen ligt er verlaten bij

De vakantie is weer voorbij, dus dat betekent dat het nieuwe schooljaar begint. Toch blijft de drukte uit. In Enkhuizen, Bovenkarspel-Grootebroek, Hoogkarspel en Hoorn is er bijna geen kip te bekennen. 

Lege fietsenstallingen, treinstellen die op het perron blijven staan en uitgestorven stations.  Er heerst een serene rust in West-Friesland. Via de intercom wordt omgeroepen dat de Intercitytrein vanuit Enkhuizen via Bovenkarspel en Hoorn richting Amsterdam vandaag niet rijdt. Ook andere treinen zijn vanwege de staking komen te vervallen.

Op het station in Hoogkarspel is ook de spoorwinkel gesloten. De kapperszaak in het kleine gebouwtje ernaast is wel geopend.

Amerikanen verrast

Vergeleken met de andere stations is het iets drukker voor het station van Hoorn. Daar stappen reizigers in de bussen van Connexxion.

Tussen de slechts tientallen wachtenden staan vier Amerikanen uit Seattle, een stad in Washington. Ze verbleven sinds donderdag in Hoorn en reizen vandaag verder naar Amsterdam. “We wisten dat de treinen vandaag niet zouden rijden, maar niet dat dit door de staking van het NS-personeel komt”, zegt een van hen. Met de bus trekken ze vandaag weer verder. “Qua vertraging valt het gelukkig nog mee.” De reis duurt ongeveer twintig minuten langer.

Staking vanwege cao-conflict

Het personeel legt het werk neer vanwege een conflict met de NS over cao-onderhandelingen. Zo willen de vakbonden onder meer dat NS-werknemers minimaal 14 euro per uur gaan verdienen en dat er betere werkroosters komen, waardoor er een minder hoge werkdruk ontstaat. De vakbonden hadden een ultimatum gesteld op 5 augustus, waarbij al gedreigd werd met acties als de NS niet mee zou gaan in de eisen.

De vakbonden zeggen in de eerste week van september over te gaan tot meer stakingen als de aankomende acties niet tot veranderingen leiden. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405