Oekraïeners worden fruitig welkom geheten met de appeltaarten van Margreet

6 augustus 2022 15:37
Margreet Keesman
Bron: Peter Goedhardt

Er was nogal wat te doen rondom de komst van de Oekraïense vluchtelingen in Enkhuizen. Omwonenden vreesden de ijsbaan voorgoed kwijt te raken, maar burgemeester Eduard van Zuijlen beloofde dat de opvang van tijdelijke aard zou zijn. Inmiddels zijn de eerste 30 vluchtelingen aangekomen. Daarom verwelkomt raadslid Margreet Keesman samen met andere buurtbewoners hen vandaag met verse appeltaarten, cupcakes en koffie.

margreet snijdt de taart aan

Verdeeld over vijf groepen worden er in totaal 150 vluchtelingen opgevangen op de ijsbaan. Het is na de opvanglocatie in Hoogkarpsel de tweede opvanglocatie binnen de samenwerkende gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. 

Keesman snapt ergens de frustratie wel van omwonenden, maar dat ligt volgens haar niet aan de vluchtelingen. “Veel mensen kunnen in Nederland momenteel geen woning vinden of betalen, maar daar kunnen de Oekraïners niets aan doen. Ik denk dat zij ook liever in eigen land waren gebleven, als dat mogelijk was.”

Appeltaart

En daarom besloot Keesman, om samen met andere omwonenden, de vluchtelingen in het zonnetje te zetten, door gistermiddag appeltaarten te bakken en vandaag aan hen te trakteren. “Er is de laatste tijd heel veel negatieve berichtgeving naar buiten gekomen”, ziet Keesman. “En daarom willen wij graag een tegengeluid laten horen.”

“Er is de laatste tijd heel veel negatieve berichtgeving naar buiten gekomen. En daarom willen wij graag een tegengeluid laten horen”

Margreet Keesman, raadslid SP

Het zal niet de laatste keer zijn dat Keesman en haar mede-initiatiefnemers in de keuken zullen staan. “Gisteren kwam de eerste groep Oekraïners natuurlijk aan”, legt Keesman uit. “Maar er moeten nog vier nieuwe groepen komen en ook voor hen zullen wij klaar staan met appeltaarten, cupcakes en koffie. Ik wil ze namelijk allemaal graag welkom heten in Enkhuizen.”

appeltaart

Recept

De initiatiefnemer is niet bang dat haar appeltaart niet in de smaak zal vallen bij de nieuwkomers. “Ik heb het recept van mijn moeder geleerd”, zegt ze lachend. In de fruitige taart zitten appels, rozijnen en abrikozen. Volgens het raadslid kost het slechts anderhalf uur om de taart klaar te maken. “Ik vind het belangrijk dat deze mensen zich welkom voelen. Het zijn immers onze nieuwe buren.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844