Oekraïense vluchtelingen krijgen leefgeld van gemeenten

5 april 2022 20:24

Vooruitlopend op de leefgeldregeling voor Oekraïense vluchtelingen van de Rijksoverheid hebben ook de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland een eigen regeling vastgesteld. De gemeente Hoorn deed dit eerder ook al.  De vluchtelingen hebben een prepaid bankkaart gekregen, waarop iedere week een vast bedrag gestort wordt. 

Oekraïense vluchtelingen die bij een van de gemeenten staan ingeschreven, kregen afgelopen vrijdag en zaterdag per gezin één zo’n bankkaart. Het bedrag dat daar wekelijks op wordt gestort, is volgens de gemeenten ‘bedoeld als ondersteuning voor de noodzakelijke uitgaven, zoals boodschappen en dagelijkse verzorging.’ 

De gemeenten laten weten zich bij het opstellen van de regeling te hebben gebaseerd op de door het Rijk eerder aangekondigde bedragen. “Via de leefgeldregeling van de gemeenten ontvangen de vluchtelingen 60 euro per persoon per week.”

Gastgezinnen

Vluchtelingen die bij een gastgezin verblijven, krijgen nog een aanvullend bedrag. “Die mensen krijgen 75 euro per week voor het eerste gezinslid, 25 euro voor het tweede gezinslid en 12,50 euro voor ieder volgend gezinslid. Hierbij geldt een maximum van 125 euro per gezin per week.”

Het aanvullende deel kunnen de vluchtelingen volgens de gemeenten gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. “Wij vragen hen om in gesprek te gaan met hun gastgezin over welke bijdrage gewenst is.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405