Oekraïense vluchtelingen zetten hun ‘helpers’ in het zonnetje met groot feest

24 augustus 2023 22:00
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

Op initiatief van een drietal Oekraïnse vrouwen van de opvang in Andijk hebben tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag donderdag de vrijwilligers uit het dorp in het zonnetje gezet. Er werd Oekraïens gekookt, gezongen en muziek gemaakt. 

Er wonen nu zo’n 100 vluchtelingen in de opvang in Andijk. “Wij voelen ons hier veilig, alles is kalm en rustig. We hopen dat alles goed zal komen”, zegt organisator van het feest Larisa Ostapenko. 

In het gebouw wonen ook veel ouderen, ook zij en alle naaste buren zijn uitgenodigd. En dus alle vrijwilligers die onder meer taalles geven, sport- en knutselactiviteiten organiseren en hand-en-spandiensten doen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Oekraïense vluchtelingen zetten hun 'redders' in het zonnetje met groot feest

Zo komt Gerben van de Wetering niet alleen een kastdeur maken, ook geeft hij op de zaterdagavond een vast sportuurtje. “Alles wat gedaan moet worden, lampje ophangen, boodschappen doen of als er wat kapot is, dan kom ik het maken.” Via een oproep op Facebook kwam hij er terecht. “In het begin was het lastig om een band op te bouwen, dat duurde even, maar als mensen je herkennen dan gaat het steeds beter.”

Ook wethouder Yannick Nijsingh is erbij: “Ik bewonder de veerkracht van de Oekraïense vluchtelingen en ben ontzettend blij met de vrijwilligers die zich al sinds het uitbreken van de oorlog inzetten. Zonder hen zou het dagelijks leven van veel vluchtelingen er anders uitzien.”

Op 24 augustus 1991 riep het Oekraïense parlement de onafhankelijkheid uit. Toen werd het land zelfstandig en scheidde het zich af van het uiteenvallende Sovjet-Unie. Sindsdien is 24 augustus, Onafhankelijkheidsdag, een feestdag in Oekraïne.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405