Oeverzwaluwwand weer klaar voor oeverzwaluw

10 maart 2024 12:00
Bron: Sander Huisman / WEEFF

De oeverzwaluwwand in het Drachterveld bij Oosterblokker is deze week weer helemaal klaargemaakt voor het voorjaar. Halverwege april komt die Oeverzwaluw terug uit het zuiden om in dat waterbergingsgebied zijn nest te bouwen. Verslaggever Sander Huisman sprak met Douwe Greydanus en Tjalling James.

De betonnen muur met 108 gaten werd door een groep van ruim 10 vrijwilligers ontdaan van de resten van nesten van vorig jaar. Gevuld met wadzand is de stijle wand weer helemaal strak zodat de groepsbroeder er weer zijn nest kan gaan graven. De vogel is honkvast, niet alleen komen dezelfde beestjes terug naar het Drachterveld, hij weet zelfs precies hetzelfde gat te vinden om weer een nieuw nest in te graven.

Samen met het waterschap openden IVN West-Friesland en KNNV West-Friesland / Hoorn in 2017 de wand, waar meteen hetzelfde jaar al bijna alle ruim 100 gaten bezet waren. Voorheen zat de Oeverzwaluw wel in hopen zand op boerenerven. En vlak voor de opening nog bouwde de beesten nesten in de in aanbouw zijnde Westfrisiaweg.

Bij het IVN West-Friesland zijn enkele honderden vrijwilligers betrokken, waarvan zeker 60 leden zich actief inzetten voor onderhoud van het landschap. Naast de oeverzwaluwwand worden er op vele erven in West-Friesland wilgen geknot in het voorjaar. En vele gidsen geven voorlichting over natuur en duurzaamheid in de regio.

De oeverzwaluw graaft zijn nest tot wel anderhalve meter diep in de grond. Door de stijle wand is het onmogelijk voor bijvoorbeeld ratten om bij de nesten te komen. En door de grootte en diepte van de gaten komen ook vliegende predatoren niet bij de jongen die dit voorjaar in de nesten zitten.

De oeverzwaluw eet knutten en andere muggen in het gebied. Omdat vooral de knutjes bijdragen aan de verspreiding van blauwtong, zijn schapen blij met de oeverzwaluw. Voor mensen is het vooral een mooi gezicht om die oeverzwaluwen af en aan te zien vliegen dit voorjaar in het Drachterveld, wat ook recreatiegebied is.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405