OM eist 2,5 jaar cel voor ontucht met stiefdochters: ‘Ik ben geen pedofiel’

30 juli 2020 19:57

GROOTEBROEK – Tegen S. (44) uit Grootebroek is een celstraf van 2,5 jaar  en onder meer een verplichte behandeling geëist. Het OM neemt het de man zeer kwalijk dat hij ontucht heeft gepleegd met zijn twee minderjarige stiefdochters uit verschillende relaties. Volgens de man klopt een deel van het verhaal, maar is hij ook boos omdat volgens hem veel van de beschuldigingen vals zijn.

S. heeft een duidelijk mening over wat er is gebeurd. Ja, hij is de fout in gegaan bij één van zijn stiefdochters, maar de beschuldiging van de ander is volgens hem vals. En ook is hij het niet eens met het beeld dat volgens hem door het OM van hem wordt geschetst. “Ik word neergezet als iemand die vier jaar lang iemand heeft misbruikt, maar dat is niet zo. Het is drie keer gebeurd, dat had nooit mogen gebeuren en daar schaam ik me ook voor. Maar ik ben geen pedofiel.” En over de aangifte van de ander stiefdochter. “Dat is nooit gebeurd, ik ben er heel boos over dat ik hiervan wordt beschuldigd.  

Volgens het OM was het jongste meisje elf jaar, toen S. voor het eerst toesloeg, de andere was twaalf. “Het gaat om slachtoffers van zeer jonge leeftijd voor wie de verdachte een vaderrol had. De situatie vond plaats in de woningen van de slachtoffers. Een plek waar ze zich veilig horen te voelen.”  

Beschuldiging uit wraak

Waarom hij tot z’n daad kwam, kon S. niet goed uitleggen. “Het was een opwelling, ik weet niet hoe ik dat moet omschrijven. Ik vind het heel moeilijk om erover na te denken.” Ook zit de beschuldiging van zijn toentertijd andere stiefdochter hem dwars. Hij zag haar als zijn dochter, en zij hem als haar vader. Op de vraag van de rechter waarom zij hem dan toch beschuldigde zei hij: “Als u het niet weet, weet ik het ook niet. Het is één grote leugen. Ik had met haar moeder geen goede relatie, er was ook wel eens sprake van geweld. Er wordt gewoon wraak genomen.” 

“Ik wilde naar hem toe, hem vermoorden”

vader van slachtoffer

Beide slachtoffers zijn niet aanwezig omdat ze de confrontatie niet aan kunnen, vertelt hun advocaat die wel een slachtofferverklaring voorleest. “Het doet nog iedere dag pijn. Ik heb PTSS (posttraumatische stressstoornis) en ben depressief. Ik heb me afgezonderd van mijn vrienden en vind het moeilijk mannen te vertrouwen. Ik heb geen medelijden met je, ben klaar met je. Vergeven zal ik het je nooit.” 

Ook leest de advocaat de slachtofferverklaring van de vader van de andere stiefdochter voor. “Toen ik erachter kwam was ik laaiend. Ik wilde naar hem toe, hem vermoorden. Maar m’n dochter heeft er niets aan als ik niet voor haar kan zorgen. Ik voel me ook schuldig dat ik er nooit wat van heb gemerkt, dat knaagt aan mij. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik niet voor mezelf in kan staan, daarom ben ik ook niet bij de zaak aanwezig.” 

Zus verdachte had ook haar twijfels

Volgens het OM is er meer dan voldoende bewijs om ook de zaak te bewijzen die S. ontkent. “Zijn zus zei dat ze hem wel eens had aangesproken op zijn gedrag. Zij en haar man vonden het niet kloppen, vonden het een liefdesrelatie. Zij en haar man walgen hiervan”, aldus de officier van justitie die vervolgens 2,5 jaar cel eiste, een voorwaardelijke straf van tien maanden, een verplichte behandeling en maatregelen om te voorkomen dat de verdachte contact met ze kan opnemen. 

De advocaat van de verdachte, David Dekker, is het daar niet mee eens. “Hij heeft één ontuchtzaak bekend, maar ontkent de andere zaak. Er is ook geen bewijs voor. Ook het verhaal dat zijn zus hem heeft aangesproken ontkent hij. Hij zit al vijf maanden in voorarrest. Hij wist dat hij moest zitten, dat heeft hij nu gedaan, maar hij wil nu behandeld worden.”

“Ik heb er spijt van en wil er met de juiste hulp bovenop komen”

verdachte

In het laatste woord greep S. de kans aan om zijn excuses aan te bieden. “Ik heb er heel veel spijt van. Ik snap dat haar vader dit zegt. Ik zou ook boos zijn als het mijn kinderen betrof. Ook hem wil ik mijn excuses aanbieden, net als aan alle andere betrokken. Maar ik vind ook dat ik niet gestraft kan worden voor iets dat ik niet gedaan heb. Ik hoop dat ik er met de juiste hulp weer bovenop kom.”

De uitspraak is over twee weken.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405