OM: ‘Loods waar gestolen camper werd gevonden op naam van verdachte Abbekerker’

24 oktober 2023 06:12

De loods in Middenmeer, waar de politie in juli een inval deed na een diefstal van een camper in Zandvoort, zou op naam staan van de mogelijke ’camperdief’ M. R. (30) uit Abbekerk. Dat werd duidelijk tijdens een tussentijdse zitting in Alkmaar. Ook zou volgens justitie uit telefoongegevens blijken dat hij die bewuste dag in de kustplaats is geweest.

De 30-jarige M. R. uit Abbekerk is een nieuwe verdachte in het politieonderzoek Harvest, mogelijk ook onderdeel van een groepering uit West-Friesland die in wisselende samenstellingen toeristen uit Nederland en het buitenland zou bestelen van hun camper. 

Op 8 en 14 juli zijn er campers gestolen van toeristen in onder meer Egmond aan Zee en Zandvoort. Een Duitse kampeerder doet er aangifte van en de politie start een onderzoek. Ze komen terecht bij een loods in Middenmeer, waar ze de Abbekerker en nog twee handlangers aantreffen. In deze loods, die op naam zou staan van R., vindt de politie de gestolen camper terug.

Het drietal werd vlak erna ingerekend. De derde medeverdachte, een 29-jarige man uit Hoorn, werd kort na zijn aanhouding weer vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte, aldus het Openbaar Ministerie tegen NH. Ook de man (26) uit Grootebroek mag het vervolg van zijn strafzaak in vrijheid afwachten.

Een ‘camperbende’ van zeven personen

Naast M. R. (30) uit Abbekerk, die gisteren moest voorkomen, zijn er ook medeverdachten L. de B. (27) uit Enkhuizen en N. van der P. (30) uit Obdam. Het tweetal kwam in beeld bij de opsporingsdiensten door meerdere aangiftes en het terugkijken van camerabeelden bij plaats delicten. Zij zijn beiden eind juli van dit jaar veroordeeld tot een taakstraf.

Ook K. P. (27) uit Zwaag was in de loods in Hem aanwezig, toen de politie daar een inval deed. Hij moet eind oktober voor de politierechter verschijnen.

Een 29-jarige man uit Hoorn is op 16 maart al veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand. De man (26) uit Grootebroek en een 29-jarige man uit Hoorn moeten zich later verantwoorden voor de rechter. Een datum hiervoor is nog niet bekend.

Alleen R. zit op dit moment nog vast. Zijn advocaat, Bob Tijkotte, heeft de Noord-Hollandse rechtbank dan ook gevraagd om hem vrij te laten. Ook R. hoopte op een voorlopige schorsing. “Ik hoop dat jullie mij die kans geven, zodat ik er voor mijn gezin kan zijn”, zei de verdachte in de rechtbank. Hij liet een foto van zijn kinderen zien: “Ik mis ze verschrikkelijk erg.”

De officier van justitie ging daar niet in mee, vooral ook omdat de verdachte al eerder in de fout is gegaan. Hij mocht zijn strafzaak, nadat hij in januari van dit jaar voor ’vergelijkbare feiten’ werd opgepakt, in vrijheid afwachten. Totdat hij drie maanden geleden, zo zegt het OM, op heterdaad werd betrapt bij de desbetreffende loods. “Uit telefoongegevens blijkt dat hij in Zandvoort is geweest en de loods staat op zijn naam. Er ligt voldoende bewijs”, aldus justitie.

In januari volgend jaar is R. weer aan de beurt voor een volgende tussentijdse zitting in de rechtbank.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844