Ommezwaai in Zwaagdijk-West: gemeente ziet geen mogelijkheid huisvesten statushouders

31 januari 2023 18:07

De plannen om op de Balkweiterhoek in Zwaagdijk-West spoedzoekers en statushouders te huisvesten, lijken van tafel. Dat laten de woningcorporaties en gemeente Medemblik, die moesten onderzoeken of het financieel wel haalbaar was, in een brief weten aan de provincie.

De hekken op het terrein worden weggehaald in Zwaagdijk-West

Om te achterhalen of de aangewezen locatie – waar voorheen een groot kassencomplex stond – wel geschikt is om flexwoningen te bouwen, houdt de provincie een haalbaarheidsonderzoek. De provincie heeft dan ook aan de woningcorporaties gevraagd dit te onderzoeken. Die laten nu samen met de gemeente Medemblik weten dat het financieel niet haalbaar is. Hoewel het college erkent dat er ‘een grote landelijke opgave ligt’, constateren zij toch dat het niet mogelijk om op deze locatie tijdelijke huisvesting te realiseren.

‘De huidige berekeningen voor de investering in de flexwoningen en de investering voor de ontsluiting (inclusief de realisering van een geluidswal vanwege de ligging nabij de Westfrisiaweg) laten een zeer onrendabele businesscase zien met een fors negatief resultaat’, geven ze in een brief aan, die in handen is van NH Nieuws. En daarmee lijken de huisvestingsplannen van de baan.

Veel onrust

Vorig jaar is er nog veel onrust rond de komst van spoedzoekers en statushouders in het kleine dorp, als plotseling de kassen op het terrein worden gesloopt. Omwonenden krijgen het idee dat alles al rond is, zonder dat ze erover zijn geïnformeerd. “We hebben niks tegen statushouders, verre van dat. Het gaat ons om de communicatie, die laat te wensen over. Er wordt niks overlegd, het wordt er voor ons gevoel gewoon doorheen geduwd. Wat gaat er gebeuren? We tasten nog in het duister”, zei omwonende Ronald toen.

Eind januari komt de Dorpsraad zelfs nog in actie. ‘Er is al genoeg verpest in Zwaagdijk-West’, laten zij in een pamflet weten. Om die boodschap over te brengen, organiseert de Dorpsraad een bijeenkomst in het dorpshuis De Wildebras. Maar nu er toch een streep door het plan gezet wordt, gaat dat niet meer door.

De Dorpsraad laat aan NH Nieuws weten dat het optrommelen en mobiliseren van de bewoners nu even niet meer nodig is. Wel komt de werkgroep ‘BWH 76/76A’ vanavond bijeen om de brief goed door te nemen en samen te onderzoeken wat dit voor het dorp in de toekomst betekent. “De provincie heeft nog niet gereageerd op de brief van de gemeente en woningcorporaties, dus we houden vinger aan de pols”, aldus Roos Bruin.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405