Omstreden bomenkap Enkhuizerzand afgerond, kustlijn wordt verstevigd tegen hoogwater

23 januari 2024 17:03
Bron: Desi Bootsman/WEEFF

De kap van 702 bomen op recreatiegebied Enkhuizerzand is afgerond. Dat laat de gemeente Enkhuizen op hun website weten. Het terrein wordt nu bouwrijp gemaakt voor de voorlandkering, die het hele recreatiegebied moet beschermen tegen hoogwater.

Begin januari begon projectontwikkelaar EuroParcs met de voorgenomen kap van 702 bomen op recreatiegebied Enkhuizerzand. Dit is nodig omdat er ruimte vrijgemaakt moet worden voor het vakantiepark. Uiteindelijk moeten er 160 vakantiehuisjes van EuroParcs verrijzen.

Voordat de kap begon, hebben ecologen gecontroleerd op de aanwezigheid van bijvoorbeeld nesten van ransuilen in de bomen. “Deze bleken er niet te zijn en inmiddels zijn de kapwerkzaamheden achter de rug”, aldus de gemeente. Het hout van de gekapte bomen krijgt een tweede leven. “Voor de hout- en meubelindustrie en een deel wordt hergebruikt bij afscheidingen op het terrein.” In totaal worden er 841 nieuwe, inheemse bomen terug geplant. 

Versterken kustlijn tegen hoogwater

Het terrein wordt nu bouwrijp gemaakt, waarna de graafwerkzaamheden beginnen voor de aanleg van de waterpartijen op het vakantiepark. 

De afgegraven grond wordt grotendeels hergebruikt voor de aanleg van de voorlandkering – in een vorm van een dijkje – die het hele recreatiegebied en de eerste rij kavels langs de oever van het vakantiepark moet beschermen tegen hoogwater.

“De afgelopen weken heeft de kustlijn bij de camping en het openbaar gebied het zwaar te verduren gehad door een combinatie van hoog water in het IJsselmeer, hevige regenval en harde wind”, benadrukt de gemeente. Ook komt er een kustboog die moet voorkomen dat het strand het IJsselmeer inspoelt. “De voorlandkering loopt vanaf het Zuiderzeemuseum door tot de camping, waar deze op de Oosterdijk zal aansluiten.”

De voorlandkering wordt de komende jaren in fases aangelegd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405