Omwonenden redelijk positief gestemd over aanpak A.C. de Graafweg: “Nu nog het geluidsscherm”

9 december 2022 07:06

De Dorpsraad van Spanbroek en omwonenden zijn blij dat de eerste stap gezet is om de geluidsoverlast voor omwonenden terug te dringen. Al ontbreekt volgens hen nog altijd een lang gekoesterde wens: het vervangen van de dertig jaar oude geluidsscherm tussen de Koekoeksbloem en Pade.

Werkzaamheden langs de A.C. de Graafweg

Deze week liet de provincie Noord-Holland weten dat ze een nieuw en stiller asfalt gaat aanleggen op de A.C. de Graafweg om de geluidsoverlast voor omwonenden terug te dringen. Een hoofdpijndossier voor velen.

“Heel goed dat de eerste wens in vervulling is gegaan, en daar zijn wij natuurlijk erg blij mee”, reageert Keesjan Stapel, van de Dorpsraad, op het nieuws. “Stiller asfalt zorgt ervoor dat het geluid van de bewegende autoband wordt geabsorbeerd.”

Ook dat er meer bomen worden teruggeplaatst, is een stap in de goede richting. Maar de strijd is nog niet gestreden. EĆ©n wens moet nog altijd in vervulling gaan: “Het is onze absolute wens dat het oude geluidsscherm wordt vervangen, eentje zoals langs de Westfrisiaweg. Een geluidsscherm is bedoeld om het motorgeluid te verminderen en te absorberen, want ook daar hebben we heel veel last van.”

‘Alle beetjes helpen’

Maar daar zette de provincie een maand geleden nog een streep doorheen. Het zou niet het gewenste ‘geluidswinst’ opleveren, maar liefst 1 of 2 decibel. “Maar wij denken: elke decibel eraf is een stap in de goede richting”, aldus Stapel. Iets wat hij ook liet blijken tijdens de raadsvergadering, vorige week donderdag. Zijn boodschap is dan ook duidelijk: “We willen een beter en nieuw geluidsscherm tussen de Koekoeksbloem en Pade, die is al dertig jaar oud. Er zitten gaten in, de golfplaten zijn verwoest en aan beide kanten staan boompjes die de boel overeind moeten houden. Dat kan gewoon niet.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
šŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
šŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
šŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
šŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Ehwald Rietveldt & Desi Bootsman – De Maandagavond Show
19:00 – 21:00 uur

WEEFF TV