Onafhankelijkheid vervolgonderzoek oude vuilstort Westwoud in twijfel getrokken

14 april 2022 08:36
Willem Bakker

Een onderzoek juni vorig jaar van Terrascan heeft de aanwezigheid van een sterke concentratie PFAS in Westwoud aangetoond. Een verzameling chemische stoffen die het immuunsysteem aantast en kankerverwekkend is. Volgens Bodemzorg is deze PFAS niet afkomstig van de oude vuilstort, maar komt dit uit het Markermeer. Dit laat Willem Bakker van Stichting Ouderennetwerk aan WEEFF weten. Om hier zekerheid over te krijgen is een vervolgonderzoek nodig.

“Er was afgesproken dat dit vervolgonderzoek voor de verkiezingen zou zijn afgerond, maar we hoorden er helemaal niets meer over,” aldus Willem Bakker. Pas na het indienen van een klacht bij Afvalbeheer West-Friesland (ABWF), kwam de eerste reactie. “Hierin werden we door voorzitter Samir Bashara beschuldigd van het sturen van onacceptabele mails.” Bashara is recentelijk gestopt als wethouder van de gemeente Hoorn en heeft daarmee ook zijn functie als voorzitter neergelegd.

In de klacht aan ABWF laat Stichting Ouderennetwerk West-Friesland weten het gevoel te hebben niet serieus te worden genomen in haar zorgen om de volksgezondheid. De stichting ervaart dat het proces wordt vertraagd, dat op mails niet wordt gereageerd en dat afspraken niet worden nagekomen. Volgens ABWF zijn dit klachten over inhoud en beleid en niet over gedrag en verklaart daarom de klacht als niet ontvankelijk.

Bodemzorg mag onderzoek zelf uitvoeren

Uit notulen van een besloten vergadering begin maart blijkt dat tegen het advies in van stichting Ouderennetwerk West-Friesland het vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd door Bodemzorg. De partij die volgens de stichting aangeeft dat de PFAS niet van de oude vuilstort afkomstig is mag het onderzoek hiernaar daardoor zelf uitvoeren. Volgens Rosalien van Dolder, vicevoorzitter ABWF, is door de aanwezigheid van protocollen de onafhankelijkheid gewaarborgd. Stichting Ouderennetwerk West-Friesland gaat hier niet akkoord mee. “Als Terrascan niet kan meekijken zoals afgesproken, stappen we naar de rechter.” Ook wordt een klacht voorbereid bij de Provinciale Staten van Noord-Holland en bij het College van Gedeputeerde Staten tegen ABWF en Gemeente Drechterland die “willens en wetens de volksgezondheid in gevaar brengen.”

Dit jaar staat ook de overdracht van de oude vuilstort aan Bodemzorg gepland. Stichting Ouderennetwerk West-Friesland maakt zich hier grote zorgen over. “Want dan kunnen de zeven West-Friese gemeenten vervolgens zeggen dat we niet bij hen, maar bij Bodemzorg moeten zijn. Maar de gemeenten zijn gewoon wettelijk verplicht hier iets aan te doen.”

Uitzending – 6 april 2022

Volgens Bodemzorg is de in Westwoud aangetroffen PFAS niet afkomstig van de oude vuilstort, maar komt dit uit het Markermeer. Het vervolgonderzoek hiernaar mag door Bodemzorg zelf worden uitgevoerd. Beluister het gesprek hierover met Willem Bakker van Stichting Ouderennetwerk West-Friesland.

Onafhankelijkheid vervolgonderzoek oude vuilstort Westwoud in twijfel getrokken

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405