Ondanks goed jaar voor melkveehouder Jaap zijn de zorgen nog lang niet weggenomen

31 december 2022 12:00

West-Friesland, een vruchtbare regio vol kennis en innovatie. De zaadindustrie voedt de wereld, er zijn talloze proeftuinen en baanbrekende innovaties worden uit de grond gestampt. De agrarische sector biedt hier ontzettend veel kansen. Tóch was het jaar 2022 een bewogen jaar vol onvrede, protest en informatie, zeker voor onze boeren. Een terugblik met melkveehouder Jaap Visser en LTO-bestuurder Trude Buysman: wat brengt het nieuwe jaar? 

Jaap en Monique uit Schellinkhout

2022: een jaar vol verhalen

Aan de hand van opmerkelijke verhalen blikken we met de West-Friese redactie terug op het jaar 2022. Wat viel er op en hoe is het nu met de hoofdrolspelers? Vandaag blikken we terug met melkveehouder Jaap Visser en LTO-bestuurder Trude Buysman.

Aan de Dorpsweg in Schellinkhout ligt het melkveebedrijf van Jaap en Monique Visser. Samen met hun drie kinderen melken ze zo’n 115 koeien en houden ze jongvee. De opvolger staat al in de rij en de daken van de veestallen liggen vol met zonnepanelen. En dat is geen overbodige luxe, gezien steeds meer boerenbedrijven uit het landschapsbeeld verdwijnen en de energieprijzen blijven stijgen. Maar dat is nog niet alles.

Kloof verkleinen

Een student, gezin of toerist met een rolkoffer of weekendtas is geen opvallende verschijning meer op het erf. Ze overnachten in één van de vier hooiberghutten, een originele manier om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Al een tijd lang liep de familie met ideeën voor een recreatietak rond. “Ze kunnen er minimaal twee nachten kamperen of overnachten. We betrekken ze ook bij het boerenbedrijf, geven een rondleiding en laten zien wat en hoe we het doen”, vertelt Jaap. “Ze kunnen ook zelf de mouwen opstropen en de koeien ophalen in het weiland, de kalfjes voeren en helpen in de melkstal. Dit doen we allemaal met hart en ziel. We geven ook geen romantisch beeld: we laten gewoon het echte boerenleven zien.”

Die beleving is sinds een jaar uitgebreid. West-Friese schoolkinderen bezoeken steeds vaker hun educatieboerderij in Schellinkhout, op touw gezet door zijn vrouw Monique. “Het is belangrijk dat kinderen leren en beleven waar hun voedsel vandaan komt. Aan het einde van het bezoek behalen ze een zogeheten boerderijdiploma”, zegt Jaap. “Het wordt erg gewaardeerd. Iedereen is enthousiast: we horen nooit iets negatiefs. Ze vinden het prachtig en de koeien lopen lekker buiten.”

Waar gaat LTO Noord voor waken en strijden?

De agrarische sector is voor Trude Buysman (66) niet wereldvreemd. Geboren als boerendochter in De Weere leert ze de kneepjes van het vak. In 2005 trouwt ze met Nico, een tuinder in Bovenkarspel. Ze doet het werk al ruim 30 jaar en sinds een jaar is ze de frontvrouw van de land- en tuinbouworganisatie in West-Friesland. Een uitdagende baan, geheel vrijwillig en voor drie dagen in de week. Hoe heeft zij 2022 ervaren?

“Als een chaotisch, moeilijk en héél druk jaar. Veel lobbyen, pilots opzetten, om de tafel zitten, werkbezoeken en ook nog protesteren bij de gemeentehuizen. Ook neem ik de portefeuilles Energie, Water en Ruimtelijke Ordening waar, totdat we geschikte vervangers hebben gevonden. Het is hectisch, maar lonend werk.”

Trude is een vrouw met veel petten en lang stilzitten is geen optie: de volgende crisissen staan al te wachten. “Naast de stikstofcrisis komt er nog veel meer op ons af. Denk aan de watercrisis, aanhoudende lage prijzen en de energiecrisis, maar ook de vraag of er nog wel een verdienmodel is. Het zijn moeilijke en onzekere tijden voor veel agrariërs, dat merk ik zelf ook. Er zijn sommigen die de druk slecht aan kunnen, dat baart mij het meeste zorgen. Die gooien de handdoek in de ring en stoppen ermee. Er verdwijnen met regelmaat boerenbedrijven. Hoe vaak ik het ook zeg, het raakt me elke keer weer.”

‘Blijven bouwen en innoveren’

Hoe kijkt zij terug op deze periode? “Het jaar van toegenomen regeltjes. Mijn vader deed zijn boekhouding op de achterkant van een sigarendoosje. Nu heb je een kantoor nodig.”

En haar hoogtepunt van 2022? “Onze jaarvergadering. Zo’n 30 procent van de leden die er waren is onder de 40 jaar. Dit gaf een goed beeld: er blijken voldoende opvolgers te zijn die het stokje willen overnemen en die zich verdiepen in de agrarische sector en regelgeving. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Als we geen jongeren hebben, hebben we geen sector meer.” 

Ook volgend jaar is Trude hét gezicht van de agrarische sector in West-Friesland. “Maar ook ik word ouder. Ik zou graag willen dat er een jonger iemand opstaat en mijn taken overneemt.” Toch kijkt ze uit naar volgend jaar. “Onze regio heeft zoveel te bieden. Daar wil ik mij voor blijven inzetten.” Waar zet ze haar tanden in? “Ervoor zorgen dat onze PAS-melders (boeren en bedrijven die buiten hun schuld om geen volledige natuurvergunning hebben, red.) mogen blijven, ruimte maken voor meer natuur en dat grond ruilen in de benen blijft. Als we maar blijven bouwen en innoveren.”

PAS-melder: wat nu?

Jaap en Monique uit Schellinkhout

Niet meer welkom?

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405