Ondernemers en politici vieren Dag van Westfriesland: “Dit gaan we elk jaar doen”

7 maart 2024 14:59
Bron: WEEFF / Ramon Besseling

Het Oorlogsmuseum in Medemblik was woensdag het decor voor de Dag van Westfriesland. Naast de presentaties van verschillende initiatieven werd vooral gesproken over hoe de regio West-Friesland aantrekkelijker kan worden en blijven voor toeristen en jongeren. Voorzitter Hans-Peter Baars van de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) en wethouders Rosalien van Dolder en Arthur Helling kijken met een goed gevoel terug op de dag.

Arthur Helling, wethouder in de gemeente Hoorn, vertelt in een reactie aan de dag een warm gevoel te hebben overgehouden. “We zijn in West-Friesland gewend om heel nuchter te zijn. Dus een dag van en voor de regio, daar moet je even over nadenken of je dat wil organiseren”, zegt de wethouder van onder andere Economische zaken en toerisme. “Maar dat hebben we toch gedaan, ook op initiatief van het bedrijfsleven. En je merkt enorm dat we één familie zijn.”

Hij roemt de hechtere banden die ontstaan tussen ondernemers, onderwijs en de overheid. “Daar komt heel veel creativiteit uit. Dus dit gaan we elk jaar doen”, vertelde hij.

Wethouder Rosalien van Dolder van gemeente Koggenland nam tijdens de middag deel aan een gesprek over de kansen voor jongeren, en de woningnood waar de regio mee te maken heeft. “Het is heel goed om onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid aan tafel te hebben”, zegt Van Dolder. “Maar ik vond het vooral ook heel erg tof dat er jongeren aan tafel zaten, die uitspraken graag in de regio te willen blijven. En het ook zo mooi vinden om hier te wonen.”

Tekst gaat verder onder de video.

Presentatie initiatieven en talkshow

Ruim 120 mensen verzamelden zich gistermiddag in een zaal van het Oorlogsmuseum in Medemblik. Na de opening door presentatrice Mariëlle de Munnik werd iedereen welkom geheten door de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg en voorzitter Peter Baars van de Westfriese Bedrijvengroep (WBG). Vervolgens werden er tien initiatieven gepresenteerd, en samenwerkingsovereenkomsten getekend voor initiatieven die in het afgelopen jaar gelanceerd zijn.

Eén van deze initiatieven is de Erfgoedleerlijn, een samenwerking tussen onderwijs- en erfgoedorganisaties. Ook werd de cover onthuld voor een nieuw toeristisch magazine, waarin de zeven West-Friese gemeenten en WBG meer inzicht willen geven over evenementen en andere toeristische trekpleisters van de regio.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Naast de presentaties van de initiatieven werd tijdens de Dag van Westfriesland een talkshow gehouden, waarin de marketing voor de regio aan bod kwam. Wethouder Arthur Helling van de gemeente Hoorn en bestuurslid Thomas de Boer van het toeristisch platform Westfriesland bespraken dit aan tafel, en het publiek kon door middel van een groen en rood papier meedoen met vijf stellingen.

Regio moet urgentie van woningnood voelen

Met wethouder Rosalien van Dolder uit gemeente Koggenland, twee studenten, directeur Sun Walenkamp van Semwerkt en Wiebe Terpstra van het Horizon College werd als tweede onderwerp gesproken over hoe de regio hoogopgeleide jongeren voor West-Friesland kan behouden. Net als in andere delen van Nederland bleek ook dat huisvesting hier voornamelijk een probleem is. “We moeten meer urgentie voelen”, gaf wethouder Van Dolder daarbij aan.

De feestelijke Dag van Westfriesland in Medemblik werd afgesloten met een borrel, waarna de raadsleden en burgemeesters van alle zeven gemeenten bleven eten in het Oorlogsmuseum en ’s avonds nog vergaderden. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405