Onderzoek naar Hoornse schimmelwoningen: “Nog voor de zomer een oplossing”

31 mei 2023 10:38
Marieke Rijk
Bron: WEEFF

Hoornse inwoners kampen met gezondheidsklachten door schimmelvorming in hun huurhuis. Bij de laatste raadsvergadering is er een motie van Liberaal Hoorn aangenomen om het probleem aan te kunnen pakken. “De meldingen komen overal vandaan”, vertelt Marieke Rijk van Fractie Tonnaer. Een onderzoek naar de meldingen moet nog voor de zomer tot een oplossing leiden.

“In de Gasfabriekstraat speelt het al heel lang, maar ook bijvoorbeeld in de Kersenboogerd en het Venenlaankwartier.” Fractie Tonnaer had graag gezien dat een aanpak van het probleem onderdeel had uitgemaakt van de prestatieafspraken die door de gemeente met Intermaris zijn gemaakt. In december vorig jaar steunden echter onvoldoende fracties het initiatief. “Nu was de tijd wel rijp. Dat zal zeker te maken hebben gehad met de bijeenkomst in Hoorn-Noord over de woningen die op de nominatie staan om gesloopt te worden,” aldus Rijk.

Volgens Marieke Rijk wordt bewonersgedrag als voornaamste oorzaak van de schimmelvorming gezien. “Dat zal zeker zo zijn. Je hebt altijd mensen die minder ventileren. Maar het heeft ook te maken met de manier van bouwen in die tijd,” vertelt Rijk. “Ik ben geen bouwtechnicus, maar het is wel opvallend dat woningen die met het probleem kampen vaak aan de zijkant van een blok zitten.”

Eugenie Buur van Intermaris laat weten dat hier niet één verklaring voor te geven is. “Soms is lekkage de oorzaak van de schimmel en soms is het een kwestie van onvoldoende ventileren. Schimmel ontstaat als de luchtvochtigheid in een woning hoog is, als er veel waterdamp in de woning is. Of het vaker aan de zijkanten voorkomt, hebben we niet onderzocht en kunnen we dus niet bevestigen, maar het is aannemelijk dat een kopgevel een van de koudere delen van een woning is.”

Uitzondering bij renovatie- of sloopplannen

Het raadslid gelooft echter niet dat het probleem niet wordt aangepakt. “Op het moment dat we huizen aanmelden bij Intermaris, zijn ze zeker bereid ernaar te kijken. Maar het is een groot probleem en dat kan Intermaris niet alleen oplossen.” Ook in Purmerend zijn gemeente en woningcorporatie samen opgetrokken. “En daarvan is de renovatie goed verlopen,” aldus Rijk.

Woordvoerder Eugenie Buur laat weten dat Intermaris alleen controlerondes naar de CV-ketel door een aannemer laat uitvoeren. “Als een huurder een reparatieverzoek indient, komen onze collega’s wel in de woning. Als ze schimmel constateren, maken ze daar een melding van, zodat een andere collega dit kan oppakken.” Een uitzondering wordt gemaakt in geval van renovatie- of sloopplannen. “Dan nemen we de hele woning op. De woningen met schimmel in Hoorn Noord zijn zo aan het licht gekomen en daar hebben we direct op geacteerd.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405