Onderzoek oude vuilstort niet onafhankelijk? Dan op zijn minst onafhankelijke verslaggeving door een derde partij

4 november 2022 13:00
Willem Bakker

Onderzoek naar de oude vuilstort in Westwoud heeft een te hoge PFAS concentratie aangetoond. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen waarvan sommige het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Afhankelijk van hoeveel iemand ervan binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. ABWF, die eigenaar is van de vuilstort, staat open voor een vervolgonderzoek maar dit moet dan wel worden uitgevoerd door Bodemzorg, die op termijn de oude vuilstort zal overnemen. Volgens Stichting Ouderen Netwerk West-Friesland “de slager die zijn eigen vlees keurt.”

Stichting Ouderen Netwerk West-Friesland heeft momenteel een klachtenprocedure lopen bij de Nationale Ombudsman. “Wat zij heel vreemd vinden is dat als je een klacht tegen een wethouder en een burgemeester indient dat daar totaal niet op gereageerd wordt. Naar aanleiding van de laatste uitzending bij WEEFF zijn er toch wel wat raadsleden die dit heel erg vreemd vinden. De zeven West-Friese gemeenten zijn verantwoordelijk voor de vuilstort en die hebben ons benaderd omdat ze nu toch wel willen weten hoe de vork in de steel zit.” In het financieel rapport van ABWF komt bijvoorbeeld niet het onderzoek voor waarbij de PFAS concentratie aan het licht kwam. “Hoe kan een raadslid dan controleren hoe de financiën verlopen zijn?”

Donateurs gezocht voor financiering onafhankelijk rapport

Het vervolgonderzoek van Bodemzorg bevat volgens Willem Bakker maar een kwart van wat de voormalige onafhankelijke onderzoekspartij Terrascan heeft geadviseerd. De stichting is nu op zoek naar donateurs om een rapport te kunnen financieren waarin alles door een onafhankelijke partij wordt vastgelegd. “Dit gaat om de volksgezondheid. We hebben aangetoond dat de oude vuilstort niet goed is. Met zijn allen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen daadwerkelijk in een heel mooi West-Friesland kan leven.”

Donaties kunnen worden overgemaakt op:

NL74 RABO 0359044514
Stichting Ouderennetwerk West-Friesland

Uitzending – 29 oktober 2022

Stichting Ouderen Netwerk West-Friesland is op zoek naar donateurs om een onafhankelijk rapport te kunnen financieren over het vervolgonderzoek naar de oude vuilstort in Westwoud. "Dit gaat om de volksgezondheid. We hebben aangetoond dat de oude vuilstort niet goed is. Met zijn allen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen daadwerkelijk in een heel mooi West-Friesland kan leven." Beluister het interview met Willem Bakker.

Onderzoek oude vuilstort niet onafhankelijk? Dan op zijn minst onafhankelijke verslaggeving door een derde partij

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844