Onderzoeker en arts Coen van Kalken zoekt manieren om de weerstand te versterken

12 april 2023 11:39
Door Nico Heij
Bron: Weeff studio

De uit Hoorn afkomstige Coen van Kalken is arts en doet onderzoek naar manieren om preventief ziektes als kanker en longcovid te bestrijden. “We zijn in de zorg bezig met het bestrijden van de ziekte als deze er al is. We noemen het gezondheidszorg, maar zijn vooral bezig met ziekenzorg.”

Coen is geboren en getogen in Hoorn. “Er zijn in Nederland maar weinig stadjes, die zo authentiek zijn en goed onderhouden. En, het ligt ook nog aan het Lago Maggiore van Nederland!” Een West-Fries herkent hij vooral aan het taalgebruik: “Kennen en kunnen halen ze vaak door elkaar. Zelfs op de universiteit kwam ik dat tegen.”

Van Kalken stond voor de keuze om of bedrijfskunde, of geneeskunde te gaan studeren. “Met bedrijfskunde kun je geen dokter worden. Met geneeskunde kun je wel een bedrijf opstarten”, licht hij toe in de West-Friese Estafette. Van Kalken is dus arts geworden. Alhoewel, als je het zijn kinderen vroeg was het antwoord: ‘Nee, hoor. Mijn vader is geen arts. Hij belt en hij e-mailt.’

Niped

Op jonge leeftijd werd Coen directeur van een instituut, waar men nieuwe geneesmiddelen ontwikkelde en is zo bij het kankeronderzoek betrokken geraakt. Hij wilde daar nieuwe dingen tegen ontwikkelen. Zijn motto werd beter voorkomen dan genezen en richtte het Niped onderzoeksinstituut op.

Het Niped ontwikkelt een medisch risicoprofiel, gericht op preventie met adviezen om je leefstijl en gezondheid te verbeteren. “Er wordt maar een paar procent in preventie geïnvesteerd. Bijna al het geld gaat naar het bestrijden van ziektes.” Daarnaast werkt de verleiding van ongezonde leefgewoonten niet mee.

Omslag

Op het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wekte een arts zijn belangstelling. Hij probeerde het basale immuunsysteem te beïnvloeden met bestaande medicatie. Coen is daar in gestapt. Door Covid is het in een stroomversnelling gekomen.

“Als dit waar is, wordt dat een omslag in het denken en werken in de gezondheidszorg”, licht de arts toe. “Heel veel ziektes zouden op een andere manier benaderd worden.” Bij long covid werkt hij aan manieren om de schadelijke overreactie van het immuunsysteem en andere ziektes te beteugelen. 

Coen van Kalken was afgelopen weekend te gast bij WEEFF Radio. Luister hier het hele gesprek met Coen van Kalken als podcast terug. De volgende gast in de West-Friese Estafette op zaterdag 22 april is Colin van der Laan. De uitzending begint om 13.00 uur. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844