Onderzoeker Peschier: “Omslag naar biologische landbouw is hoognodig”

5 oktober 2023 21:04
Bron: Flickr

De manier waarop we in Nederland al 150 jaar voedsel verbouwen, moet veranderen. Dat stelt schrijver en onderzoeker Tosca Peschier. Ze vindt dat de boeren vastzitten tussen grote bedrijven, lage prijzen en de overheidsregels. “Hierdoor weten ze niet welk toekomstperspectief er is.”

In Europa komt negen procent van de landbouw uit 2022 uit biologische teelt. Dat betekent dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In 2030 wil de EU dat dit 25% wordt. In Nederland willen ze naar vijftien procent, maar volgens Peschier is dit niet genoeg. “Verreweg onvoldoende als je het mij vraagt. Het hele landbouwsysteem moet hervormen.”

Peschier is naast onderzoeker ook als activist aangesloten bij diverse bewegingen, waaronder Extinction Rebellion. Zij proberen met acties invloed uit te oefenen op de politiek, om grote hervormingen na te streven. “In het huidige democratische systeem is het echter de vraag wat de partijen hiermee gaan doen.”

Bindend burgerberaad

Peschier pleit ervoor het systeem uit te breiden met een landelijk bindend burgerberaad. “Boeren, burgers en andere belanghebbenden kunnen hierin samen kijken naar het beste landbouwsysteem.” De onderzoeker stelt dat niet de grote bedrijven, maar juist de mensen die het eten verbouwen en opeten hier een beslissing over moeten nemen.

Bekijk hieronder het interview met Tosca Peschier.

Met biologische landbouw kan voedsel verbouwd worden zonder het gebruik van chemische spullen. “Door goed te letten op bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, gesloten kringlopen en dierenwelzijn is dit systeem ook in staat om grote hoeveelheden voedsel te telen”, zegt Peschier. In het huidige systeem worden vaak maar één soort gewas of dier op een veld of in een stal gezet. “Hoe met de dieren wordt omgegaan, kun je gerust een marteling noemen. En de gebruikte kunstmest en pesticiden leveren een gigantische vervuiling op.”

Zaadveredelingsbedrijven als sponsor

Peschier stelt dat grote bedrijven – zogeheten agromultinationals die deze chemische spullen verkopen en een deel van hun inkomsten zien verdwijnen – lobbyen voor behoud van de huidige situatie. Ook de zaadveredelingsbedrijven in onder meer Enkhuizen en Warmenhuizen maken hier volgens haar onderdeel van uit.

Zo staat tussen de sponsors van de documentaire Paved Paradise ook het zaadbedrijf Syngenta. “Dit is een documentaire van Hidde Boersma, die zich wetenschapsjournalist noemt. De glastuinbouwsector vond het een goed idee dat deze film er kwam en heeft hem gevraagd de documentaire te maken.”

Paved Paradise still uit trailer
Foto: Fragment uit documentaire ‘Paved Paradise’

Syngenta laat weten dat zij in 2020 filmproducent Sugar Rush BV hebben gesteund met een bedrag van 5.000 euro, voor de productie van “een documentaire over de oorsprong van ons voedsel”. Janneke van der Hart, Internal & External Communications Manager Benelux laat weten dat ze het een boeiend thema vonden en daarom een bescheiden bijdrage hebben geleverd aan het project.

“In het contract is expliciet vastgelegd dat sponsors geen invloed kunnen uitoefenen op de inhoud, en dat hebben wij ook onderschreven en gerespecteerd”. Op de aftiteling van Paved Paradise staan in totaal meer dan dertig sponsors vermeld.

Volgens Peschier is het verhaal van de documentaire dat biologische landbouw slecht is voor de natuur omdat het voor meer landgebruik zou zorgen. “Gemiddeld genomen is er inderdaad een verschil van negentien procent. Dit hangt af van wat je verbouwt. Bij peulvruchten is er bijvoorbeeld helemaal geen verschil”, stelt ze.

Verspilling in de keten terugdringen

Peschier zegt dat er in het huidige systeem veel eten verloren gaat in de keten. “Als je deze verspilling in de keten aanpakt en meer plantaardige eetpatronen stimuleert, kun je ook met biologische landbouw de hele wereldbevolking voeden.”

Syngenta is door WEEFF uitgenodigd voor een interview over hoe het bedrijf de verduurzaming en toekomst van de landbouw ziet en het belang van de regio Enkhuizen daarin.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844