Onrust bij Schellinkhouters over nieuw woningbouwplan: “Voelt niet als ‘ons’ plan”

27 december 2021 11:57

Het nieuwe bouwplan aan de sportvelden van wethouder Roos Bakker zorgt voor veel onvrede en verwondering bij de inwoners van Schellinkhout, zegt CDA-raadslid Roy Hof. Verondersteld werd dat het oude plan aangehouden zou worden. En dus diende het raadslid een motie in om het nieuwe plan van tafel te vegen. Toch werd dat voorstel tijdens de afgelopen raadsvergadering weer ingetrokken.

Schellinkhouters willen snel nieuwbouw in eigen dorp

Woonalliantie Schellinkhout is al vanaf 2016 druk in de weer met de nieuwbouwplannen op de leegstaande sportvelden. Begin deze maand werd het plan, dat is vormgegeven door het dorp, echter van tafel geveegd. En dat heeft bij Ingrid de Sain, van de woonalliantie, een nare smaak achtergelaten. Een motie van het CDA moest daar verandering inbrengen, maar die werd tijdens de laatste raadsvergadering afgelopen donderdagavond weer ingetrokken.

Derde versie

“Er wordt nu weer veel geld besteed aan een nieuw stedenbouwkundig bureau. Er komen weer nieuwe tekeningen. De derde versie alweer, waarbij de laatste versie door het proces en inhoud niet meer als ‘ons’ plan aanvoelt”, zegt De Sain.

Aanvullende eisen vanuit het waterschap en nieuwe inzichten van het college is de hoofdreden geweest om een nieuw plan op te stellen. “Zonder inspraak van inwoners”, legt raadslid Roy Hof uit. Hof: “Inhoudelijk hebben we het plan nog niet kunnen inzien en bestuderen. Het is alleen jammer dat niemand uit het dorp betrokken is geweest bij het vormgeven van het nieuwe plan. We kregen terug van Schellinkhouters dat ze bang dat ze nu niets meer te zeggen hebben over hun eigen initatief.”

En dat is vreemd, benadrukt Hof. “We willen dat het dorp betrokken blijft, net zoals we altijd al deden. Het is en blijft een initiatief van de inwoners, die nota bene een voetbalveld hebben opgeofferd om het benodigde bouwplan te realiseren. Dan moet je het dorp ook meenemen in het nieuwe plan.”

Voor en door Schellinkhouters

Vanuit Vitale dorpen, een project waar inwoners samen met de gemeente dorpsplannen hebben gemaakt, hebben een aantal betrokken inwoners uit Schellinkhout – verenigd in een woonalliantie – een plan bedacht voor het oude voetbalveld in Schellinkhout, goed voor 46 woningen.

Het doel: betaalbare woningen voor eigen jeugd en de mogelijkheid voor ouderen om kleiner te wonen. Zo willen ze ervoor zorgen dat beide doelgroepen in hun eigen dorp blijven wonen.

Corrigerende tik

Daarom diende het CDA een motie in, om zo het college wakker te schudden. De wethouder heeft toegezegd om de inwoners van het dorp weer te betrekken, nadat het plan – op hoofdlijnen – door de raad is goedgekeurd. “De Schellinkhouters zijn hiermee, denk ik, geholpen. Dat we de boel weer op scherp hebben gezet.”

Nadat de nieuwe tekeningen langs de raad zijn gegaan, krijgen de inwoners nog de mogelijkheid om aanpassingen in het nieuwe bouwplan door te voeren. “De wethouder blijft eromheen draaien, dat de raad eerst goedkeuring moet geven. De woonalliantie wordt volgend jaar eind januari pas meegenomen. Hopelijk kunnen we dan nog wat veranderingen inbrengen, want ik heb ideeën gezien die niet stroken met onze plannen. Daarbij loopt de woningbouw door dit getreuzel weer wat vertraging op”, besluit De Sain.

Het eerste plan voor woningen op de sportvelden van Schellinkhout

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405