Ontsnapte ‘lawaaipapegaai’ liet mannetje en nest achter: “Eindelijk teken van leven!”

1 maart 2022 19:00

“Ik ben hem al een jaar kwijt en we hebben vanalles en nogwat geprobeerd haar terug te krijgen”, zegt een dolblije Marvin Knolle, eigenaar van de ontsnapte ‘lawaaipapegaai’ uit Bovenkarspel. Hij hoopt haar snel te kunnen herenigen met haar mannetje en jong. 

Lange tijd was Knolle zijn exotische Koningsparkiet uit het oog verloren. “Ze is weggevlogen vorig jaar nadat ze een nest kreeg en heeft de kleintjes en pa achtergelaten. Ik ben de hele zomer van Lutjebroek tot aan waar ze nu zit, bij de Hertog Albrechtstraat, met meerdere mensen met vangkooien erachteraan gegaan. Tevergeefs.”

Knolle meldde zich bij de redactie van NH Nieuws toen hij las dat zijn Koningsparkiet gespot was door de familie Longayroux. Zij hebben de exotische gast al langere tijd te gast aan hun voedertafel in Bovenkarspel. De felgroene Koningparkiet is met zijn knalrode borst een en luide gekraai een aanwezige bezoeker in de tuin van het echtpaar.

De ontsnapping

Knolle heeft altijd al vogels in huis, maar heeft sinds twee jaar een voilière in zijn achtertuin in Bovenkarspel staan. Een aantal vogels had hij overgenomen van een buurman die destijds overleed. Marvin: “Ik had haar dus toen nog maar net. Kennelijk is er iets misgegaan met eten geven. En floep, ze was ineens weg.”

De hele zomer probeert hij met man en macht haar te pakken te krijgen. Als eerste werd ze gezien in Lutjebroek. “Daar ben ik gaan zitten met een kleintje van haar in de doos om haar te lokken, maar dat lukte niet. Ze zit altijd hoog in de boom, bijna niet te vangen. Je legt je er op een gegeven moment bij neer als je al zoveel geprobeerd hebt. Met stokken van zo’n 8 meter, ’s avonds laat want dan ziet ze weinig.”

Totdat ze een vaste honk lijkt te hebben gevonden bij iemand in de tuin. “Ik heb toen zelf een vangkooi in elkaar gezet met een magneetschakelaar. Als ze er dan in zou gaan, kon de bewoonster op het knopje drukken.” Maar tot de vangst komt het niet. “Die mevrouw ging verhuizen, waarna ik de vangkooi daar weg heb moeten halen. Sindsdien ben ik haar kwijt, tot ik het bericht las gisteren.”

Mannetje ‘verkleurd van verdriet’

Haar nest en mannetje liet de ‘lawaaipapegaai’ in de steek. “Er zit nog een jong van haar hier, die is nu bijna één jaar oud. Er waren drie kleintjes, waarvan ik er maar eentje groot heb kunnen brengen met de hand. De twee anderen hebben het niet gered zonder hun moeder.” 

Het mannetje heeft er volgens Knolle zichtbaar last van dat zijn maatje al zo lang weg is. “Dat mannetje, dat zit maar alleen nu. Zijn verendek is verkleurd en vaal geworden. Dat is een teken dat ze niet goed in hun vel zitten.” Meestal blijft een koppel Koningsparkieten de rest van hun leven bij elkaar, legt Knolle uit. 

Nieuwe vangpoging?

De vrouwelijke Koningsparkiet heeft zich tot dusver staande gehouden in het Nederlandse klimaat, ondanks winter en storm. “Het zijn altijd al vogels die in een buitenvoilière zitten, qua kou maakte ik me niet direct zorgen, maar qua voer is hij toch écht afhankelijk van de mens.”

Knolle weet hoe moeilijk het is om de vogel te vangen, maar wil haar maar wat graag terug. “De vangkooi heb ik hier nog steeds staan. Ik zou graag met de familie Longayroux in contact komen of kijken met de dierenambulance wat er mogelijk is. We zouden haar graag terug willen hebben op haar plek bij haar mannetje.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405