Ontwikkelaars zien Opmeer als perfecte locatie voor zonneweides, maar de Opmeerders zélf niet

10 oktober 2023 18:58
Bron: NH Nieuws/Michiel Baas

In de gemeente Opmeer hebben meerdere ontwikkelaars locaties op het oog die ze willen vullen met zonnepanelen. Al met al zijn de zogenoemde zonneweides goed voor bijna 70 hectare. Toch groeit ook de weerstand van bewoners die de weides als onnodig verlies van landschap én landbouwgrond zien. Alles staat of valt met de ‘spelregels’ van de gemeente. “Je moet er toch niet aan denken dat het waardevolle landschap straks vol gelegd wordt.”

Hoogwouders komen in opstand tegen de komst van een zonnepark

Het balletje lijkt te gaan rollen, nu de gemeente Opmeer de ‘spelregels’ heeft vastgesteld – maar wel alleen onder strikte voorwaarden. De ene na de andere ontwikkelaar voor zonneweides probeert voet aan de grond te krijgen in Opmeer.

Zo heeft NOVAR, voorheen Solarfields, en de Noord-Hollandse Energie Centrale (NHEC) officieel een verzoek ingediend bij de gemeente. De zonneweide moet aan de Koningspade in Hoogwoud verrijzen. Mogelijk wordt die zo’n 20 hectare groot.

Daaraan grenzend hoopt TPSolar een zonneweide van vergelijkbare grootte te realiseren waarvan 10 hectare voor ‘nieuwe natuur’. “De kans is zeer groot dat ook hier een verzoek wordt ingediend”, zegt wethouder Herman ter Veen daarover. De ontwikkelaar heeft afgelopen zomer al een ‘keukentafelgesprek’ gevoerd met omwonenden.

Vóór de jaarwisseling

Ook aan de Opmeerderweg – bij bedrijventerrein De Veken – zijn er plannen voor een zonneweide. Het gaat om een terrein van bijna 20 hectare. Én dan heeft de gemeente zelf ook nog zeven hectare ‘gepland’ voor een mogelijke zonneweide langs de A.C. de Graafweg, een stuk grond dat in 2022 al is aangekocht.

Over de precieze invulling is de gemeente nog volop in gesprek. “Een zonneweide, windmolens of een energieopslag. Die keuze moet nog gemaakt worden. Voor de jaarwisseling moet er een klap op worden gegeven”, aldus Ter Veen.

De twee RES-zoekgebieden in Opmeer

Het buitengebied aan de Koningspade, dat in het westen ligt van Hoogwoud, is aangewezen als zoekgebied (Wester Boekelweg) in de Regionale Energietransitie (RES) van Noord-Holland Noord. Ook De Veken, waar een nieuw bedrijventerrein uit de grond wordt gestampt, is gekenmerkt als zoekgebied. Het is daarom geen gekke gedachte dat ontwikkelaars als NOVAR en TPSolar gebruikmaken van die speelruimte.

De toegewezen zoekgebieden zijn een ‘middel’ om de CO2-uitstoot voor bijna de helft in 2030 te verminderen. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

Opmeer gaat aan de groene energie, maar dat betekent niet perse reden voor gejuich. Weerstand tegen de aanleg van zonneweides groeit in de gemeente. Als je in Hoogwoud het dorpje binnenrijdt, ontkom je niet aan een spandoek waarop staat ‘Offer het mooie landschap in Opmeer niet op aan een zonnepark!’

Eén van de bewoners achter het plaatsen van dit doek is Erik Mooij. Hij is fel tegen zonneweides en woont aan de rand van een weiland. Er is zelfs een actiecomité opgericht, dat zo’n 1.800 bewoners vertegenwoordigd. “Je moet er toch niet aan denken dat het waardevolle landschap straks vol gelegd wordt. Het moet niet een groot en glanzend veld van zonnepanelen worden. We willen dat het zoekgebied bij de Wester Boekelweg dan ook geschrapt wordt.”

Hij is niet alleen om ecologische redenen tegen de aanleg van zonneweides. Volgens hem kan het ook anders. Als alternatief noemt hij het benutten van daken op kassen, schuren, veestallen, parkeerplaatsen en bedrijven. “Neem bijvoorbeeld onze gemeente: daar is het dakoppervlak met 500.000 m2 in potentie groot”, zegt hij. “Met name op bedrijventerreinen, en laat Opmeer er daar nu drie van hebben. Op dat vlak liggen nog volop kansen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Hoogwouders komen in opstand tegen de komst van een zonnepark

In de politiek zijn de meningen hierover verdeeld. Zo is René Pelt van GemeenteBelangen juist wel voorstander om eerst de daken vol te leggen. “Gebouwen, bedrijventerreinen en parkeerplaatsen. Als al die opties zijn uitgeput, dan pas kun je verder kijken naar zonneweides. Het is nu de omgekeerde wereld.” Hij is dan ook verrast over de nieuwe plannen, waar hij naar eigen zeggen niks van af wist. “Wat wij heel belangrijk vinden, is dat landbouwgrond niet zomaar wordt gebruikt.”

Een kerncentrale?

Carel Anink van DSV Opmeer is er duidelijk over: de plannen om alleen in te zetten op zonnepanelen op het dak zijn onrealistisch. “Het is absoluut onvoldoende. We hebben het hele jaar door elektriciteit nodig”, zegt hij. Nu de gemeente de hoop heeft gevestigd op zonneweides, heeft de lokale partij zich – en met succes – hard gemaakt voor het opnemen van biodiversiteitseisen. Zo mag er slechts 45 procent van de bodem bedekt worden met zonnepanelen.

Anink: “Mocht die na 25 jaar in oorspronkelijke staat worden hersteld, dan is de voorwaarde hiervoor wél dat er zich voldoende ruimte tussen de panelen bevindt zodat het bodemleven intact blijft.”

Hoewel hij er welwillend tegenover staat, maakt hij liever plaats voor een kleine kerncentrale. “Die zijn goedkoper, gaan veel langer mee en bieden het hele jaar door stroom.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844