Ontwikkeling Enkhuizerzand kan doorgaan, wel aanpassingen nodig aan bestemmingsplan

18 augustus 2021 09:02

De ontwikkeling van het Enkhuizerzand mag doorgaan, maar de gemeente moet wel binnen een half jaar een aantal aanpassingen doorvoeren in het bestemmingsplan. Dat blijkt uit de uitspraak van de Raad van State. Zo moeten er een moeras, een openbaar wandelpad en een groene singel komen. Ook moet het aantal camperplaatsen worden beperkt tot 25. 

De IJsselmeervereniging en Comité Behoud Enkhuizerzand probeerden via de Raad van State de plannen voor de ontwikkeling van recreatiegebied Enkhuizerzand te veranderen. Daarover was op 30 november vorig jaar een zitting. De bezwaarmakers vinden onder meer dat de natuur bij de Westfriese Omringdijk te veel wordt aangetast.

De rechter heeft besloten dat er een groot buitendijks moeras van twee hectare moet worden aangelegd ten noorden van de waterinlaat bij De Haling. Ook moet er een groene singel en een wandelpad  direct ten noorden van de camping langs het IJsselmeer komen.

De beperking van de 25 camperplaatsen was ook al een wens van de gemeente, maar dit stond niet expliciet in het bestemmingsplan. De rechter oordeelde dat dit wel had gemoeten.

Bestemmingsplan aanpassen

De gemeente krijgt nu 26 weken de tijd om het bestemmingsplan aan te passen. In de tussentijd mag er wel gestart worden met de uitvoering van het bestemmingsplan, maar de recreatiewoningen (tenzij daar al een vergunning voor was) mogen niet gebruikt worden totdat het moeras, het wandelpad en de groenstrook zijn aangelegd. 

Tijdens de zitting is ook nog een bezwaar van de ontwikkelaar van het recreatiepark, OREZ, behandeld tegen de reactieve aanwijzing van de provincie tegen het eerste plan met 200 recreatiewoningen. De provincie Noord-Holland vond dit plan in strijd met de provinciale regels, maar de ontwikkelaar betwistte dat. De rechter heeft dit bezwaar ongegrond verklaard. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405