Onze Jongens In De Jungle: documentaire van Enkhuizer Jelmar Hoekstra

13 februari 2020 23:28

ENKHUIZEN – Regisseur Jelmar Hoekstra heeft een onbekend stukje vaderlandse geschiedenis gedocumenteerd. De ervaringen van oud-dienstplichtige militairen die in Suriname hebben gediend zijn onderwerp van zijn documentaire “Onze Jongens In De Jungle”.

Maandagavond is de documentaire te zien in Cinema Enkhuizen en dinsdagavond in Hoorn bij Cinema Oostereiland. Voor Jelmar Hoekstra zijn het twee bijzondere avonden. Hij is namelijk geboren en getogen in Enkhuizen. “Ik en de cameraman hebben zelfs op de locatie in Enkhuizen, De Drom, nog borden afgewassen toen het nog een restaurant was,” zo vertelt hij aan Weeff Radio.

De oorsprong van de documentaire “Onze Jongens In De Jungle”

De oorsprong van de documentaire ligt ook in Enkhuizen. “Mijn ouders hadden een verkleedkist thuis. Een reiskoffer van mijn oom waarmee hij na twee jaar dienst in Suriname terugkeerde. Wij vroegen ons toen al af, hoe zouden die twee jaren zijn geweest. In de koffer zaten een opgezette krokodil, een jungleboekje en een kapmes. Wij fantaseerden daar dan over.”

9 februari ging de documentaire in première in Breda. In aanwezigheid van minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en enkele hooggeplaatste militairen.” De documentaire is een raamvertelling. We volgen een aantal bijzondere verhalen aan de hand van door de mensen zelf gefilmde beelden.”

De band met Suriname

Sommige militairen besloten na hun dienst in Suriname te blijven wonen. Hoekstra heeft daar wel een verklaring voor:”Het land heeft toch iets Nederlands. De voertaal is ook Nederlands. Ze voelden zich er wel thuis. De temperatuur is er prima. En als je dan ook nog tegen een mooie Surinaamse schone aanloopt…” Defensie eiste wel dat je aantoonbaar in je eigen inkomen kon voorzien en dan mocht je er blijven.

Q & A

Jelmar Hoekstra is aanwezig bij beide voorstellingen. In Enkhuizen komt dienstplichtige Anton Treffers mee. Hij is woonachtig in Enkhuizen. In Hoorn komt één van de hoofdpersonen John Kieskamp mee. Hij zal vertellen over verdwalen in de jungle. En wat je doet als je bijvoorbeeld een slangenbeet oploopt. Ook kan het publiek vragen stellen.

Uitzending – 12 februari 2020

De in Enkhuizen geboren en getogen regisseur Jelmar Hoekstra over zijn documentaire "Onze Jongens In De Jungle"

Documentaire "Onze Jongens In De Jungle"

Kaarten voor de documentaire "Onze Jongens In De Jungle" zijn te koop via cinemaenkhuizen.nl/film/onze-jongens-in-de-jungle en www.cinemaoostereiland.nl/film/onze-jongens-in-de-jungle