Ook hier moet een zonneweide komen: Opmeer koopt zeven hectare grond bij De Veken

11 november 2022 11:36
Bron: NH Nieuws/Michiel Baas

De gemeente Opmeer gaat ruim 1,6 miljoen euro uittrekken voor de aankoop van zeven hectare agrarische grond naast het bedrijventerrein De Veken. Hoewel de vrijgekomen grond bestemd is voor een zonneweide, wordt over de invulling nog gesproken. “Een eerste stap is gezet.”

Hoogwouders komen in opstand tegen de komst van een zonnepark

De aankoop werd donderdagavond door alle politieke partijen ondersteund, alleen DSV Opmeer diende een motie in. Die hamerde op de (financiële) risico’s die erbij komen kijken – Opmeer neemt onder meer een risico van ruim 200.000 euro mocht de komst van een zonnepark niet van de grond komen. “Als de gemeente burgerparticipatie actief uitdraagt, dan moeten de risico’s ook benoemd worden”, aldus DSV-raadslid Carel Anink.

Oplossing volle stroomnet

Het gaat om drie percelen naast het bedrijventerrein De Veken dat wordt uitgebreid, langs de A.C. de Graafweg. De locatie is een zoekgebied voor de Regionale Energiestrategie (RES). “De gekochte percelen bieden mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie voor het bedrijventerrein en wellicht ook voor de woonwijk Heerenweide in Spanbroek”, legt wethouder Herman ter Veen (Duurzaamheid) de keuze uit.

Volgens hem biedt het ook een oplossing voor het overvolle elektriciteitsnet in Opmeer, dat de uitbreiding van De Veken mogelijk in de weg staat. “Om de periode te overbruggen, totdat het elektriciteitsnet is verzwaard, willen we een eigen netwerk aanleggen. Er liggen hier mogelijkheden voor.”

Hoewel de vrijgekomen grond bestemd is voor een zonnepark, wordt over de invulling nog gesproken. “De gemeenteraad heeft ingestemd met de aankoop van zeven hectare. Een eerste stap is gezet. We gaan nu kijken naar de invulling. Wie wordt de exploitant? Wordt het coöperatief? Om hoeveel zonnepanelen gaat het? Wat zijn de kosten? Komende periode gaan we dit verder uitzoeken.”

Kritiek

Hoogwouder Erik Mooij, die namens een actiecomité in de gemeente het woord voert, is kritisch op de aankoop. Volgens hem is de gemeente Opmeer nog te vroeg. “De aankoop van agrarisch grond lijkt ons een prima plan, maar om daar nu al een zonnepark aan te koppelen is voor ons te prematuur. Dat je die opties openhoudt voor het geval er, om wat voor reden dan ook, niet genoeg zonnepanelen op daken gerealiseerd kan worden, is het een verstandige keuze gezien de locatie.”

De locatie kan volgens Mooij, indien een zonnepark niet meer nodig is, ook gebruikt worden voor een verdere uitbreiding van De Veken. “Maar we blijven zonnepanelen op (grote) daken en parkeerterreinen stimuleren. Het dakoppervlak is in potentie groot (500.000 m2) in Opmeer. Dus laat de gemeente die optie dan ook actief gaan stimuleren en daarmee geen ruimte geven voor een zonnepark.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405