Ook in West-Friesland worden volop, soms hele dure, zzp’ers ingehuurd

24 juni 2024 16:40
Bron: WEEFF

Net als in de rest van Noord-Holland, huren West-Friese gemeenten veelvuldig zzp’ers in. Vooral omdat het moeilijk lukt om vacatures in te vervullen. Dat blijkt uit onderzoek waarbij NH de inhuur tussen 2020 en 2022 onder de loep nam. Relatief gezien huurt Medemblik veruit het meeste in. Maar de hoogste bedragen komen we tegen in Hoorn, waar meerdere freelancers voor ruim 200.000 euro zijn ingezet. 

Medemblik eert Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog: veertien namen geadopteerd

In drie jaar tijd werd door de zeven West-Friese gemeenten voor 81 miljoen euro ingehuurd. Ruim een derde daarvan, 33,1 miljoen, was rekening van Hoorn. Daar steeg de inhuur met 39% tussen 2020 en 2022.

Uit de jaarstukken van die gemeente valt op dat er voor miljoen meer wordt ingehuurd dan vooraf begroot. De doelstelling was om de inzet van freelancers jaarlijks terug te dringen, maar werd in 2022 ‘on hold’ gezet, zo valt te lezen. “Dat heeft te maken met de gespannen arbeidsmarkt. Het lukt helaas niet altijd om vacatures ingevuld te krijgen of het duurt langer dan we voor ogen hadden”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Uitschieters

Opvallend zijn ook enkele uitschieters. In drie jaar tijd kregen zes zzp’ers meer dan 200.000 euro voor een jaar werk. Zo kreeg een adviseur in 2020 voor zijn werk 243.000 euro. En ook in de jaren erna kregen projectmanagers ruim boven de twee ton.

“De gemeente Hoorn is een leuke en interessante gemeente om voor te werken, we gaan daarom ook extra aandacht besteden aan onze arbeidsmarktcommunicatie en werken de komende jaren ook breder aan onze marketing.” 

‘Kleine’ Opmeer concurreert met grotere gemeenten

Ook in Opmeer steeg de inhuur van 1,7 naar 2,3 miljoen euro. Bijna een kwart van de loonkosten gaan naar zzp’ers. Onder meer voor vervanging van langdurig zieken. Om die reden werden in 2020 drie managers ingehuurd voor bijna 500.000 euro.  “Vanwege de continuïteit is het niet mogelijk dit intern op te lossen”, reageert de gemeente. 

Daarnaast zijn er ook vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Vooral op het gebied van ruimtelijke onderneming (bouwen). “Daardoor kan de gemeente onvoldoende realiseren. Om het werk te kunnen uitvoeren wordt expertise ingehuurd.” En als kleine gemeente ondervindt Opmeer concurrentie van grotere gemeenten en commerciële organisaties.

“Die bieden de senioren een aantrekkelijker salaris. Door extreme schaarste zijn de senioren ook nauwelijks te vinden op de inhuur markt door kleinere gemeenten. Dit resulteert in hoge tarieven”, aldus een woordvoerder. Met een nieuwe arbeidsmarktstrategie en de inzet van werving- en selectiebureaus hoopt de gemeente minder te hoeven inhuren. En senior freelancers worden ingezet om starters en zij-instromers op te leiden.

Daling inhuur bij Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland werken samen en hebben één ambtelijke organisatie. Dat is in West-Friesland de enige plek waar de inhuur met bijna 1 miljoen euro daalde.

“Het grootste deel van de inhuur wordt ingezet op tijdelijke projecten of voor de vervanging van langdurig verzuim. Door de coronapandemie zijn verschillende projecten niet of later uitgevoerd dan gepland”, verklaart een gemeentewoordvoerder de daling. 

Want ook bij deze gemeenten is het moeilijk om mensen te vinden, vooral bij het ontwikkelen en uitvoeren van bouwprojecten. “Waar mogelijk werken wij het liefst met vaste medewerkers. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor een aantal gespecialiseerde functies lastig om vaste medewerkers te vinden.”

Wat opviel was de gemeentesecretaris die Enkhuizen twee jaar inhuurde. Die kreeg in 2020 daarvoor 233.750 euro en in 2021 nog eens 203.837 euro.

Medemblik: zwerfafvalcoördinator voor 100 euro per uur

Van alle West-Friese gemeenten, huurt Medemblik relatief gezien het meeste in. Bijna 30 procent van alle loonkosten ging naar zzp’ers. Bovendien steeg het bedrag in drie jaar tijd met de helft: van 5,4 miljoen euro naar 8,5 miljoen. Zo werd er onder meer voor 100 euro per uur een zwerfafvalcoördinator ingehuurd. “Een marktconform bedrag”, zo reageert de gemeente. 

Ook hier lag een krappe arbeidsmarkt ten grondslag aan de gestegen inhuurkosten, zo verklaart de gemeente. Medemblik heeft daarom eind 2022 een bureau ingehuurd om een wervingscampagne te starten. En met succes zo stelt een woordvoerder. “We hebben veel medewerkers in vaste dienst gekregen.”

Daarnaast is er ook een traineeprogramma gestart. “Pas afgestudeerden krijgen een traineeship aangeboden van twee jaar waarna er doorgroeimogelijkheden zijn in de vorm van een advies- of projectleidersfunctie. Er zijn in 2023 acht trainees gestart, later dit jaar start een tweede lichting.”

Inhuur Koggenland steeg met 200 procent

In Koggenland werd in 2020 voor 5 ton ingehuurd, in 2022 was dat 1,6 miljoen. Een stijging van 200 procent. Die ook weer te maken heeft met de krapte op de arbeidsmarkt.  “We hadden meer projecten die gerealiseerd moesten worden. Er was sprake van toenemend ziekteverzuim en zwangerschapsverlof. En ook was de opzegtermijn voor medewerkers verkort, waardoor er soms voor korte periodes ingehuurd moest worden, totdat een nieuwe collega zou starten.”

Weliswaar was, met 10,5% van alle loonkosten, de inhuur relatief gezien nog laag. De gemeente wil het graag zo laag mogelijk houden. Maar helemaal te voorkomen is het niet, benadrukte de gemeentewoordvoerder. “De gemeente Koggenland heeft een ambitieus (woning) ontwikkelprogramma. Hiervoor zijn projectleiders nodig, die lastig te vinden zijn. De gemeente is genoodzaakt projectleiders in te huren als aanvulling op de bestaande capaciteit en naast de werving van vaste projectleiders.”

Bekijk hieronder hoe het zit met de inhuur in jouw gemeente:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844