Oorlogsmuseum Medemblik start met monumententours: “Veel vraag naar”

26 april 2024 21:19
Bron: Oorlogsmuseum Medemblik

Oorlogsmuseum Medemblik gaat starten met monumententours in de eigen gemeente. Met transportvoertuigen afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog zal langs zeven monumenten gereden worden. “Van deze GMC’s waar we mee rijden zijn er door de Amerikanen in de oorlogsjaren zo’n 560.000 naar Europa verscheept”, vertelt Lars Rustenburg.

De tour van het oorlogsmuseum zal onder meer langs het monument rijden dat naast de A7 ter hoogte van Wognum staat. “In de Tweede Wereldoorlog vielen er in Nederland elke dag zeker twee vliegtuigen uit de lucht. In totaal zo’n zesduizend”, aldus Rustenburg. “Een van die vliegtuigen ligt onder de A7 met de vliegeniers er nog in. Die dus het hoogste offer voor onze vrijheid nu hebben gegeven. Daar rijden dagelijks duizenden automobilisten gewoon overheen.”

Koningsrit

Oorlogsmuseum Medemblik organiseerde op aanvraag al tours door West-Friesland. “Vaak gebeurt dat voor families, vriendengroepen of verenigingen. Maar we krijgen ook steeds meer aanvragen hiervoor van individuen. Maar om voor één of twee personen een legertruck twee uur lang te laten rijden is bijna onbetaalbaar”, legt Rustenburg uit. “Om toch aan de vraag te voldoen hebben we drie data gepland waarvoor men zich individueel kan aanmelden. Morgen is de eerste tour. En verder staan er tours gepland op 18 mei en 15 juni.”

De tour gaat dus gedeeltelijk over de A7. “Maar we gaan ook over de plattelandsweggetjes en door de dorpen heen”, vertelt Rustenburg. Dat vraagt soms om wat geduld. “Er kan altijd ergens een bruggetje open staan. Ook moeten we wel eens achter een trekker aanrijden.” De monumenten waarlangs gereden wordt zijn bewust gekozen. “Er zijn er namelijk zoveel, dat is niet eens op een dag te berijden.”

Wie geïnteresseerd is in een monumententour kan zich hiervoor aanmelden via de website van Oorlogsmuseum Medemblik.

Uitzending – 20 april 2024

Oorlogsmuseum Medemblik gaat starten met monumententours in de eigen gemeente. Beluister het interview met Lars Rustenburg.

Oorlogsmuseum Medemblik start met monumententours

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844