Oorverdovend geluid: militaire vliegtuigen vliegen laag over West-Friesland

12 september 2023 18:04
Bron: AudioVisuele Dienst Defensie (AVDD)

Een oorverdovend geluid en meerdere vliegtuigen die vanmiddag wel heel laag over een deel van West-Friesland zoefden. Maar geen zorgen: het is onderdeel van de internationale oefening Falcon Leap, die nog tot en met 16 september duurt. 

C130 Hercules transportvliegtuigen

Tijdens de oefening wordt laag gevlogen met militaire transportvliegtuigen boven een groot deel van Nederland, en vanmiddag dus ook boven West-Friesland. Er wordt onder meer getraind op het droppen van vracht en parachutisten. Het gaat om een internationale samenwerking, waaraan ook het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht deelneemt.

Tekst gaat verder na de video. 

Overdag mag er op 300 voet hoogte worden gevlogen. Dat komt overeen met zo’n 91 meter. Als het donker is, is dit 500 voet. Dat gelijk staat aan 152 meter hoogte. Tijdens de vlucht worden gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden zoveel mogelijk vermeden. Dat geldt ook voor ziekenhuizen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405