Op zoek naar de oudste straat van West-Friesland: “Schatkamer voor archeologen”

11 april 2024 19:01
Bron: WEEFF

We hadden al de meest bijzondere straatnaam van West-Friesland en een Rare Straatnamenroute. Maar wat is eigenlijk de oudste straat van West-Friesland? We gingen langs bij het Westfries Museum in Hoorn om daar achter te komen. 

Activist wint rechtszaak over J.P. Coen, Hoorn moet extra documenten aanleveren

“Eens even kijken, volgens mij moet het hier ergens liggen”, zegt archivaris Jan de Bruin terwijl hij een dossier uit de archiefkast pakt. In het dossier zit een koopakte uit de 14e eeuw. “Hierin wordt de verkoop van een boerderij aan de Roode Steen in Hoorn genoemd. Op dat plein lag een rode steen waarop executies plaatsvonden, daar dankt het plein z’n naam ook aan.”

Dat de Roode Steen genoemd wordt, is volgens De Bruin niet zo gek. “Het is een plek waar al heel vroeg plekken in de stad een naam krijgen. Hoe ingewikkelder de infrastructuur is, hoe meer behoefte er is aan het bedenken van namen. In dorpen was dat natuurlijk veel minder.”

Maar hoewel Hoorn historie ademt, is het lang niet de oudste plek in West-Friesland. Daarvoor moeten we een stuk noordelijker afreizen, waar archeoloog Michiel Bartels ons de weg wijst naar de oudste straat van West-Friesland.

Benieuwd naar de zoektocht? Bekijk het in onderstaande video:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844