Open atelier in voormalige Hoornse Prinses Ireneschool: “Grote kracht is diversiteit”

14 december 2023 19:21
Bron: Aris van Kluijve

De voormalige Prinses Ireneschool in Hoorn viert in 2024 meerdere jubilea. Volgend jaar is het veertig jaar geleden dat de eerste kunstenaars hun intrek namen in het pand aan de Muntstraat. “Het gebouw zelf is dan 140 jaar oud”, vertelt Aris van Kluijve. Zondag is er gelegenheid om een kijkje te nemen tijdens het open atelier dat wordt georganiseerd, op de locatie die tegenwoordig het Buismangebouw heet.

Voor 1950 stond de school bekend als Gemeenteschool No. 2. “Maar het werd ook de klompenschool genoemd omdat je daar gratis onderwijs kon krijgen”, aldus Van Kluijve, die zelf van 1960 tot 1966 op de school zat. Nadat de kunstenaars er hun intrek hadden genomen werd het gebouw vernoemd naar de toenmalige wethouder Buisman, die zich er flink voor inspande en de afspraken hiervoor maakte.

De tekst gaat verder.

Van Kluijve, sinds dit voorjaar voorzitter, heeft de eerste maanden als zeer leerzaam ervaren. “Niet alleen omtrent het gebouw, maar ook van de kunstenaars en hun werk. Je hoeft niet alles mooi te vinden, maar ik kan het wel ontzettend waarderen. Ik denk ook dat vooral de diversiteit qua kunstuitingen de grote kracht van dit gebouw is.”

Zondag kan het publiek dit zelf ervaren tijdens het open atelier. “Er kan dan een kijkje worden genomen in de ruimtes waar gedurende de week keihard wordt gewerkt. Het geeft de kunstenaars de gelegenheid te vertellen wat ze doen. Van performancekunst tot schilderijen. Ook is er een live optreden van country trio The Old Cowhand.” Het open atelier is toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405