Oplossing geluidsoverlast Grote Waal lijkt verder weg dan ooit

15 september 2021 08:03
Grote Waal

Dertien jaar strijdt een groep bewoners van de Hoornse wijk Grote Waal al voor een oplossing tegen de geluidsoverlast afkomstig van onder meer de A7, de provinciale snelweg en het spoor. Zelfs met een onderzoek samen uitgevoerd met de Gemeente Hoorn als bewijs in de hand is er nog geen zicht op verbetering.

Even was er hoop dat met de nieuwe Westfrisiaweg een geluidswal zou verrijzen. “Alleen is dat wegdeel geschrapt. Eigenlijk zouden we onderzoek moeten doen naar het waarom. Wel heeft de minister bij de opening van de weg toegezegd om verzorgingsplaats De Koggen te gaan sluiten,” vertelt inwoner Jan Floris. In de juni dit jaar verschenen “Reactienota zienswijzen Voornemen ProjectMER A7/A8 Amsterdam-Hoorn” valt te lezen dat dit in ieder geval niet voor 2025 het geval zal zijn.

“Dag en nacht houden koelwagens daar de mensen uit hun slaap. Van de gemeente heeft het de aandacht maar Rijkswaterstaat begint elke keer het spel opnieuw. Nu gaan ze bekijken of er een rijstrook bij kan komen en dan gaan ze de geluidsmetingen weer opnieuw doen. Terwijl we met de gemeente al zo’n onderzoek hebben gehad. Als besloten wordt de extra rijstrook in de middenberm aan te brengen dan worden we mogelijk weer voor de gek gehouden.”

Geen rust door verplicht thuiswerken

De coronaperiode heeft helaas ook niet voor tijdelijke rust gezorgd. “De files zijn dan wel minder, maar nu rijdt men harder langs onze wijk.” Floris houdt al zijn hart vast wat het effect zal zijn als straks ook de twee rotondes weg zijn bij het Missiehuis. “Hoe kun je ook denken aan extra woningen aan de Berkhouterweg als je geen geluidsschermen gaat plaatsen?” De vlucht die elektrisch rijden neemt biedt ook geen soelaas. “Het is het bandcontact dat het lawaai maakt.”

Omdat ze bij Rijkswaterstaat al jaren geen stap verder komen hebben de bewoners ook onderzocht of het Hoogheemraadschap, de gemeente en de NS niet alvast een deel van de geluidsoverlast kunnen oplossen. “Maar we komen niet zo ver.” Vanuit het wijklab Grote Waal blijft men in gesprek met de verschillende partijen over een mogelijke oplossing. Maar na dertien jaar lijkt dit verder weg dan ooit.

Uitzending – 11 september 2021

Dertien jaar strijdt een groep bewoners van de Hoornse wijk Grote Waal al tegen de geluidsoverlast afkomstig van onder meer de A7, de provinciale snelweg en het spoor. Beluister het interview met Jan Floris.

Oplossing geluidsoverlast Grote Waal lijkt verder weg dan ooit

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405