Oplossing tegen torenhoge dwangsom voor Enkhuizer café? Dranghekken zodat niemand valt

4 mei 2023 06:49
Bron: WEEFF/Desi Bootsman

Het ziet ernaar uit dat klanten van café ’t Ankertje aan de Dijk in Enkhuizen dit seizoen op dranghekken blijven uitkijken als ze over het water turen vanaf het terras. Dat is de uitkomst van een rechtszaak tussen eigenaresse Karin Mazereeuw en de gemeente Enkhuizen. 

Café 't Ankertje

Al jaren probeert Karin een oplossing te bedenken tussen het terras en het water om te zorgen dat haar klanten, maar ook haar personeel, veilig op het terras kunnen vertoeven. Alleen stuit ze keer op keer op weerstand van de gemeente. Vergunningen worden geweigerd. De ene na de andere rechtszaak volgen elkaar op. 

In 2020 plaatste Karin voor het eerst glazen schermen langs het water. Maar in strijd met het bestemmingsplan. Het werd gezien als bouwwerk, wat daar niet mag. Een rechtszaak volgde, en de gemeente kreeg gelijk.  

Nieuwe oplossing

Toch plaatste Karin de schermen dit jaar opnieuw, maar nu als een rugleuning van een verrijdbare bank. Maar ook dit werd gezien als bouwwerk, waar geen vergunning voor was. Een dwangsom van 15.000 euro hing boven haar hoofd als ze de bouwwerken liet staan. Om dat af te wenden volgde in april een nieuwe rechtszaak.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Café 't Ankertje

De rechter heeft deze week bepaald dat de gemeente in zijn recht staat om een dwangsom op te leggen als de terrasafscheiding met banken blijven staan. Inmiddels heeft Karin dranghekken geplaatst aan de rand van het water. “Volgens de rechter is dit veilig genoeg om te exploiteren, maar ik betwijfel dat”, aldus Karin in een reactie tegen NH.  

In gesprek

De gemeente Enkhuizen is tevreden met de uitspraak en kan zich vinden in de dranghekken. “De gemeente zal hiertegen niet optreden.” Ook is het bereid om met Karin Mazereeuw van het café in gesprek te gaan om te kijken naar een duurzame oplossing die voldoet aan de regels. Karin zelf wil ook graag het gesprek met de gemeente aangaan. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405