Oplossing voor vergrijzing? Opmeer wil veel woningen voor 55-plussers bijbouwen

26 september 2023 12:00
Bron: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het college van Opmeer heeft onlangs de ambitie uitgesproken om de vergrijzing in de gemeente aan te pakken. Maar hoe verleid je ouderen om hun vertrouwde huis te verlaten, ook om de doorstroming op gang te houden? Met een ‘Knarrenhof’ of veel meer extra woningen in eigen dorp, aldus de dorpsraden – en het liefst snel een beetje ook. “Het heeft lang genoeg geduurd.”

Vergrijzing

Hoewel er flink wordt gebouwd in Spanbroek, juicht de dorpsraad een ‘Knarrenhof’ nog steeds toe – iets wat al sinds 2019 speelt. De bedoeling is dat de ouderen er zelfstandig kunnen wonen. Ze delen voorzieningen als een tuin of ontmoetingsplek, en houden elkaar in de gaten. “Dat speelt nog steeds, het aankopen van grond blijft een obstakel. De prijzen zijn belachelijk hoog. We zijn alweer vier jaar verder, maar de interesse is nog steeds groot”, vertelt voorzitter Keesjan Stapels aan NH.

Het voormalige B-veld van voetbalclub HOSV of voormalig verzorgingstehuis ’t Slothuys bieden ruimte voor een hofje van bescheiden omvang. “Je kan het ook combineren met jongeren. Ze kunnen op deze manier iets voor elkaar betekenen en elkaar ondersteunen. Het moet gewoon van de grond komen.”

In eigen dorp

In De Weere ziet de dorpsraad liever vandaag dan morgen ouderenwoningen bijkomen. “De oorspronkelijke woning is vaak niet meer geschikt. Die is veel te groot, met ook nog een tuin en schuur”, aldus secretaris Jan Appelman.

Ook de komst van een Knarrenhof stond bij hen op het lijstje. In het verleden heeft de dorpsraad een enquête in het dorp gehouden om de belangstelling te peilen voor zo’n hofje. Daar werd enthousiast op gereageerd, weet Appelman.

Positieve reacties

“Er is enorm veel vraag. We hebben 33 positieve reacties binnen gekregen. Zij willen graag verhuizen naar een ouderenwoning om de doorstroom op gang te houden”, zegt hij. Toch zijn ze daar enigszins van afgestapt, omdat er 41 woningen in het dorp worden bijgebouwd, onder meer bestemd voor ouderen. “Daar zijn we blij mee.”

Tekst gaat verder.

Ook is de dorpsraad bezig met een nieuwbouwproject bij Buurtwonen, een organisatie die kleinschalig bouwt voor ouderen – gewoon bij hun in de wijk of dorp. Aan de Pastoor Tetterodestraat moeten er elf ouderenwoningen verschijnen. Een bouwplan dat al bij de gemeente Opmeer op tafel ligt.

Laatste stukje leven

Want ouderen die een woning zoeken die beter aansluit op hun situatie moeten het vaak buiten hun eigen dorp zoeken. En dat wil de dorpsraad voor zijn, ook omdat de meesten hun sociale netwerk en mantelzorg in de buurt hebben.

 “Ze hebben hun hele leven hier gewoond en gewerkt. Je kunt in het laatste stukje van het leven toch niet gedwongen worden om het dorp te verlaten. Ze willen heel graag in De Weere blijven wonen”, aldus Appelman. Hij is dan ook standvastig: “Het heeft lang genoeg geduurd. Ik wil dat er gebouwd gaat worden.”

Gemeente Opmeer introduceert nieuw Woonvisie:

Onlangs heeft het college van Opmeer een Woonvisie opgesteld, onder de noemer ‘Een (t)huis voor iedereen in Opmeer’. Deze visie is een soort routekaart voor de komende vijf jaar wat betreft woningbouw, voorzieningen en kansen voor de zorg in de gemeente.

Om de doorstroom op gang te helpen, zodat er ook woningen vrijkomen voor jongeren of starters, heeft de gemeente een stappenplan bedacht. Zo moeten er zogeheten ‘wooncirkels’ komen, een woonwijk waar zorg, voorzieningen en een ontmoetingsplek altijd dichtbij zijn. “Op loopafstand, met goede routes naar bijvoorbeeld de supermarkt”, vertelde wethouder Herman ter Veen eerder aan NH.

Initiatieven zijn welkom

Zoals het er nu uitziet, richt de gemeente zich op twee wooncirkels, zowel in Spanbroek als in Hoogwoud. En dat steekt, vindt Jos Stam van GemeenteBelangen (GB). “Zijn de kleine dorpen niet belangrijk genoeg?”, vroeg hij zich afgelopen week af tijdens de raadsvergadering. “In De Weere wonen toch ook ouderen of mensen met een beperking?”

Wethouder Herman ter Veen verzekert dat de kleine dorpen als De Weere of Aartswoud niet worden overgeslagen. “Als er initiatieven zijn, dan juichen we dat alleen maar toe en zullen wij daarin meedenken”, zegt hij.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844