Opmeer herdenkt coronaslachtoffers met speciale banken en bomen in alle dorpen

27 februari 2023 11:57
Bron: Gemeente Opmeer

Alle dorpskernen in de gemeente Opmeer krijgen een eigen herdenkingsplek, om slachtoffers van de coronapandemie te herdenken. Afgelopen week werden de eerste banken geplaatst, en op zaterdag 11 maart volgen de andere dorpskernen. Het neerzetten van herdenkingsbanken en bomen betekent dat een wens van oud-burgemeester GertJan Nijpels in vervulling gaat.

Het herdenken van de coronaslachtoffers gebeurt in alle zeven resterende dorpskernen met een eigen ceremonie en feestelijke bijeenkomst. Alle bomen en banken worden voorzien van een bord, waarop de overledenen herdacht worden. Op de banken staat: ‘Opmeer herinnert, verbindt en kijkt vooruit’.

Daarnaast bestaan de herdenkingsplekken uit een plateau van stoeptegels, beschilderd door inwoners van Opmeer. Deze tegels zijn beschilderd tijdens het afgelopen pinksterfestival in de gemeente. De tegels staan symbool voor de verbondenheid tussen de dorpskernen van Opmeer en de inwoners. Alle bomen symboliseren de achterliggende donkere tijden, troost, liefde en geluk.

Afgelopen jaar werd aan de passantenhaven van Spanbroek een soortgelijke herinneringsplek gemaakt. Dit gebeurde in de vorm van een lindeboom en een bank.

Wens oud-burgemeester

Met het neerzetten van de herdenkingsbanken gaat een wens van oud-burgemeester GertJan Nijpels in vervulling. Voor zijn overlijden in februari 2021 pleitte hij voor verbinding en herdenking na de coronacrisis. Naar dit idee werd het burgerinitiatief ‘Samen op Pad’ opgezet.

“Hij wilde na het coronatijdperk samen met ‘zijn’ inwoners de overledenen herdenken, maar daarnaast ook het leven vieren en vooruitkijken naar de toekomst”, vertelde initiatiefnemer Tim de Haan eerder. Samen met vijf anderen geeft hij gehoor aan zijn wens. “Dat gedachtegoed is ook overgenomen door burgemeester Gerard van den Hengel, waarna de bal is gaan rollen.”

De onthullingen van deze herinneringsplekken zijn op zaterdag 11 maart om 15.00 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844