Opmeer spant de kroon in oldtimers: waarom? Vijf vragen en antwoorden

5 april 2024 15:00
Bron: Privé archief

Oldtimers zijn razend populair, het aantal oldtimers met een Nederlands kenteken is binnen vijf jaar met een kwart toegenomen. In Noord-Holland blijkt Opmeer het epicentrum van de oldtimer te zijn, bijna 500 mensen hebben daar een oldtimer staan. NH sprak met Ronald Wester, een oldtimerfanaat en penningmeester bij de Lionsclub, een stichting die ritjes organiseert voor ouderen. 

Ronald en vriend met hun oldtimers

Waarom zijn oldtimers zo populair in Opmeer?

Oldtimers zijn door heel Nederland enorm populair, zegt Ronald. Maar waarom de oude wagens in Opmeer nou zo geliefd zijn, vindt hij moeilijk te zeggen. Hij kan namelijk zóveel redenen bedenken. Het platteland van West-Friesland is prachtig, is hij enthousiast. “Het is vooral leuk om langs de tulpenvelden en de steden langs het IJsselmeer te rijden.” Maar er is nog een reden waarom West-Friesland zo geschikt is voor de hobby. “Er is hier veel ruimte, in Amsterdam kan je zo’n auto moeilijk stallen.” 

Welke modellen zijn geliefd?

“Dat is voor iedereen anders.” Sommige liefhebbers houden van Amerikaanse auto’s, andere weer van Engelse of Italiaanse modellen. Ronald is gek op oldtimers die in Nederland hebben rondgereden. Zelf heeft hij twee exemplaren staan. Een Chevolet Deluxe uit 1933, een Amerikaans model dat de oorlog heeft meegemaakt. “Dat vind ik prachtig.” Ook is Ronald is trotse eigenaar van een Kever uit 1949, met het bekende brilraampje aan de achterkant. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Brilkever

Wat doen jullie eigenlijk met die dingen?

Het hebben van een oldtimer is een hobby die je deelt met andere mensen, zegt Ronald. In Noord-Holland zijn er verschillende clubs. Die organiseren van alles: oldtimerbijeenkomsten, ritjes, rally’s, shows en zelfs heuse oldtimerfestivals. Ronald haalt veel plezier uit het onderhoud van zijn wagens, lekker sleutelen vindt hij fantastisch. En natuurlijk: rondrijden!

Wat is daar nou zo leuk aan?

Naast een beetje toeren in een oud blik, is het voor veel oldtimerliefhebbers een gevoel van trots dat de hobby zo bijzonder maakt. “Je bent trots op je auto, het is helemaal leuk omdat je het kan delen met andere liefhebbers”, aldus Ronald. De passie voor oldtimers komt bij Ronald met name door zijn jeugd. “Ik ben nu 64, mijn vader reed ook al in deze auto’s rond.” Hij vindt oldtimers vooral leuk vanwege de band met de geschiedenis. “De Nederlandse historie spreekt mij enorm aan.” 

En.. duurzaamheid? 

“Dat is een heikel puntje, die auto’s zijn nou niet echt duurzaam”, zegt Ronald voorzichtig. Een oldtimer is natuurlijk vervuilender dan een modern model. Maar om de pijn voor het klimaat te verzachten vertelt Ronald dat hij met zijn oldtimers en de Lionsclub ritjes organiseert voor het goede doel. “Dan doen we toch iets goeds terug.”

Tegenwoordig worden er ook oldtimers omgebouwd tot elektrische auto’s. Die zijn een stuk beter voor het milieu. “De originaliteit gaat er dan af, maar sommige mensen doen dat wel”, bevestigd Ronald. Toch blijft hij voorlopig in zijn geliefde ‘echte’ oldtimers rijden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844