Opmeerders laten wens oud-burgemeester GertJan Nijpels in vervulling gaan

17 februari 2022 08:00
Bron: Gemeente Opmeer

De wens van oud-burgemeester GertJan Nijpels gaat alsnog in vervulling, zegt theatermaker Tim de Haan van burgerinitiatief Samen op Pad. “Hij pleitte voor verbinding en herdenking na de coronacrisis.” Daarom komt er een herinneringsmuur in het gemeentehuis en wordt er een beuk geplant, ter herinnering aan de burgemeester.

Burgemeester Nijpels van Opmeer

“We hebben zo lang in isolement geleefd”, vervolgt Tim de Haan, één van de initiatiefnemers uit Hoogwoud. De Haan had al langer het idee om iets te maken, waarmee hij mensen kan verbinden. “Maar toen brak corona uit en lag alles stil. De verbinding met die wereld daarbuiten. Dat is wat we hiermee willen bereiken.”

In het harnas gestorven

Het burgerinitiatief, met de naam Samen op Pad, werd in 2021 in het leven geroepen om de inwoners van Opmeer dichter bij elkaar te brengen. Het was ook een wens van oud-burgemeester GertJan Nijpels, voordat hij plotseling overleed. De burgemeester kreeg een hartaanval toen hij op 8 februari vorig jaar onderweg was naar een brand bij het Rundveemuseum in Aartswoud. 

“Hij wilde na het coronatijdperk samen met zijn inwoners de overledenen herdenken, maar ook het leven vieren en vooruitkijken naar de toekomst”, vertelt De Haan tegen NH Nieuws. Samen met vijf anderen geeft hij nu gehoor aan zijn wens. “Dat gedachtegoed is ook overgenomen door burgemeester Gerard van den Hengel, waarna de bal is gaan rollen.”

Een herdenkingsboom

Zo wordt er op 5 maart bij de passantenhaven in Spanbroek een beuk geplant, ter herinnering aan de oud-burgemeester. In het bijzijn van burgemeester Gerard van der Hengel zal Roos, de weduwe van Nijpels, samen met haar zoon Max de beuk planten.

Niet alleen zorgt de brandweer tijdens het planten voor een ereboog van water, zegt woordvoerder Yildiz Jonkers: “Ook wordt de plechtigheid omlijst met muziek en zang. Een bijzondere dag voor en door Opmeerders.”

De Haan: “In elke kern wordt er een soortgelijke boom geplant. Een blijvende plaats van samenkomst voor inwoners van Opmeer. Maar ook een blijvende herinnering aan een bijzondere periode die we hopelijk nu achter ons kunnen laten.”

Bellen naar de hemel

In het Pinksterweekend (op 4 en 5 juni) wordt er ook een festival georganiseerd, waarin de plannen van de werkgroep samenkomen. “In elke kern vindt er een activiteit plaats. Zo komt er een wandeltocht en we plaatsen een herinneringsmuur in het gemeentehuis”, aldus De Haan.

Ook het plaatsen van een ouderwetse telefooncel in een weiland in Hoogwoud, waar inwoners kunnen bellen naar de hemel, behoort tot de ideeën. “Ze kunnen dan bellen naar iemand die ze missen. Even je hart luchten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844