Opmeerders pleiten voor luiercontainers: reacties stromen binnen

16 december 2021 16:26
Bron: NH Nieuws

In de wijk Heerenweide in Spanbroek is er behoefte aan een speciale afvalcontainer voor luiers. Eén daarvan is bewoner Janneke van Rijswijk. Volgens haar zijn er meerdere inwoners die hier brood in zien, zeker gezien het feit dat de gemeente Opmeer vanaf 1 januari een recycletarief wil invoeren. 

inzameling babyluiers

De indiener van het verzoek, Janneke van Rijswijk uit Opmeer, heeft zelf vier jonge kinderen en moet elke dag een grote hoeveelheid aan luiers weggooien. Aangezien het recycletarief per 1 januari van start gaat, moeten inwoners voor het aantal keer gaan betalen dat zij hun grijze kliko aan de straat zetten, of voor het aantal keer dat zij een vuilniszak in de ondergrondse container gooien. 

Om die reden belde ze met de gemeente met de vraag of ze hiervoor een speciale afvalcontainer konden plaatsen. Ze kreeg echter te horen dat ze haar verzoek met de buurt moest delen. En dat deed ze: Janneke plaatste twee weken geleden een oproep op Facebook. Sindsdien stromen de reacties binnen. Volgens haar speelt het probleem in meerdere West-Friese gemeenten. 

‘Not amused’

Afgelopen maandag werd Janneke gebeld door een medewerker van de gemeente. Die bleek niet blij te zijn met de actie van de vrouw. Zo zou hij haar hebben toegebeten: “Jij kiest zelf voor het hebben van kinderen.” 

De medewerker bood haar nog een extra container aan. “Maar daar heb ik helemaal geen behoefte aan”, legt Janneke uit. Volgens haar zou een afvalbak voor algemeen gebruik bij een zorginstelling of een kinderdagverblijf een beter idee zijn. 

Geen voorstander

“Zolang luiers niet op grote schaal gerecycled kunnen worden, is HVC er geen voorstander van om speciale containers neer te zetten. We volgen de ontwikkelingen op de voet” benadrukt een woordvoerder van HVC. “Zodra succesvolle recycling op grote schaal wel mogelijk is, speelt HVC hier op in.”

NH Nieuws heeft de gemeente Opmeer meerdere keren benaderd voor een reactie, maar de gemeente wil vooralsnog niet reageren. Donderdagavond wordt er tijdens een raadsvergadering over dit onderwerp besproken, aldus een woordvoerder. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405