Opnieuw groot boerenprotest in West-Friesland, dit keer op het water

30 augustus 2022 09:21

Boeren willen tijdens de Dag van de Boerin op zaterdag 10 september actievoeren. LTO West-Friesland is van plan om langs en door het water in Stede Broec met vlaggen en spandoeken te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Trude Buysman:

Het is niet de eerste keer dat de boeren protesteren in West-Friesland, maar wel een van de grootste. Op de Dag van de Boerin (zaterdag 10 september) houden tientallen agrariërs een protestvaart in Stede Broec. Ze willen die dag door alle doorlaatbare sloten varen met schuiten, waarop protestleuzen te zien zijn.

En dat doen ze met een reden. LTO-voorzitter Trude Buysman stipt een paar problemen aan. “Halvering of onteigening betekent voor veel boeren de nekslag. Maar ook voor de vele tuinders die op een goede manier hun producten willen telen. Zij hebben mest nodig”, aldus Buysman. Vooral in het glastuinbouwgebied Het Grootslag is er een groot te kort aan mest.

Volgens Buysman kent West-Friesland geen stikstofprobleem. “Toch moeten we op heel veel plekken krimpen met 47 procent. Dit betekent dat je bedrijf onverkoopbaar is. Je geen hypotheek meer kunt krijgen om je bedrijf aan te passen aan de nieuwe regels.”

Geen overlast

Met de protestvaart vraagt LTO West-Friesland aandacht voor het stikstofbeleid. Buysman zegt tegen NH Nieuws dat het niet gaat om een blokkade of een wilde actie. “We willen langs de kades demonstreren met vlagvertoon en spandoeken. We willen geen overlast veroorzaken, maar eerder een mooie dag bezorgen.”

De boerenactie begint vanaf 12.00 uur op de ijsbaan in Lutjebroek. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405