Opvallend veel Enkhuizers onder Provinciale Statenkandidaten: hoe kan dat?

3 maart 2023 11:57

Natuurlijk, Amsterdam is hofleverancier met 165 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws en Bureau Regio. Maar tussen de grootmachten staat ook een opvallende gemeente: Enkhuizen. “Ik denk dat Enkhuizers vinden dat ze zelf de mouwen maar moeten opstropen.”

Enkhuizer kandidaten Provinciale Staten

Met volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 18.631 inwoners is Enkhuizen in Noord-Holland slechts een druppel op de gloeiende plaat. 0,62 procent van de Noord-Hollanders woont in de West-Friese stad. Toch staan er 10 kandidaten op de verschillende kandidatenlijsten. Absoluut niet zoveel, maar relatief gezien is er geen gemeente die hieraan kan tippen. Maar waar komt het Enkhuizer succes vandaan? 

Meer geluid uit de regio

We beginnen onze rondgang bij Simon Dijk. Momenteel duo-Statenlid voor het CDA, en de nummer 6 op de kandidatenlijst. Hij moet lachen als we vragen naar de politieke geldingsdrang van Enkhuizen. Maar daarna serieus. “Ze vinden, en dat hoor ik meer in West-Friesland, dat onze provincie bestuurd wordt door randstedelingen. Veel Enkhuizers vinden blijkbaar dat het geluid uit de regio meer gehoord moet worden. Dat is ook mijn motivatie.”

Bob Sikkema, lijsttrekker van de Piratenpartij, reageert in eerste instantie verrast. “Maar ik denk dat het door de nuchterheid komt. De onvrede is groot. Dus ik denk dat Enkhuizers vinden dat ze dan maar zelf de mouwen moeten opstropen. Zo ben ik ook in de politiek terecht gekomen.”

‘SP-effect’

Eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat het Enkhuizer aandeel vooral zit in wat wij het ‘SP-effect’ noemen. Op die lijst staan maar liefst vijf inwoners van de gemeente. “Enkhuizen is het rode puntje in Noord-Holland”, zegt Margreet Keesman. Fractievoorzitter van SP in de gemeenteraad en nummer 16 op de kandidatenlijst. “We zijn een heel actieve afdeling. Als je op de lijst wil komen, zoek je naar enige politiek ervaring. En wij hebben die in Enkhuizen. We zijn een goede kweekvijver.”

Kandidaten uit Enkhuizen:

 • Peter Luijendijk: nummer 36 bij Forum voor Democratie
 • Christian Ileš: plek 35 bij D66
 • Simon Dijk: plek 6 bij CDA
 • Wim Hoogervorst: plek 8 bij SP
 • Bariş Ermiş: plek 15 bij SP
 • Margreet Keesman: plek 16 bij SP
 • Gelkse Nauta: plek 18 bij SP
 • Cindy O’Bryan: plek 20 bij SP
 • Bob Sikkema: plek 1 Piratenpartij
 • Ramon Peerdeman: plek 20 bij Piratenpartij

Maar wie zien we terug na 15 maart?

Het klinkt hoopgevend, maar welke Enkhuizers gaan we na de verkiezingen van 15 maart terugzien in het Provinciehuis? Als we naar de zetelpeiling kijken, ziet het er zorgelijk uit. Zo staat bijvoorbeeld Christian Ileš op plek 35 bij D66 en Peter Luijendijk op plek 36 bij Forum voor Democratie.

Ook Simon Dijk moet het als nummer 6 dus hebben van een persoonlijke campagne. “Als je hier in de regio komt, zie je mij veel op posters. En ik voer campagne met de slogan: ‘Kies een echte Westfries’. Daarmee wil ik een statement maken dat het zo niet langer kan.” 

Bob Sikkema beseft ook dat het voor hem en zijn Piratenpartij moeilijk wordt. “Er is wel een klein wondertje nodig, met 23 partijen die strijden om 55 zetels. We moeten er hard aan trekken. Aan de andere kant is één zetel voldoende.”

Ook de rijkelijk met Enkhuizers gevulde SP-lijst biedt weinig hoop. Al ziet Margreet Keesman dat anders. “Er schuiven ook altijd weer mensen door, dus komen ze vanzelf bij de Enkhuizers uit. Daarnaast hebben we nauw contact met de provinciale fractie en kunnen we altijd invloed uitoefenen.”

Hoeveel Enkhuizers in Provinciale Staten?

Maar hoeveel van de tien Enkhuizers gaan het halen? “Ik hoop alle tien. Dat lijkt me wel gezellig, maar is natuurlijk een utopie”, aldus Dijk. “Ik ben nu duo-Statenlid en hoop dat ik minimaal daarmee kan doorgaan. Dus dan denk ik één.”

Piratenpartij-lijsttrekker SIkkema denkt het ook, maar dan voor zijn partij. “Met één zetel hebben wij er voldoende om een Enkhuizer in Provinciale Staten te krijgen.” Margreet Keesman gebruikt de gelegenheid nog maar eens om campagne te voeren voor de SP. “Als het aan ons ligt krijgen we 10 zetels, dan komen er sowieso Enkhuizers in”, vertelt ze lachend.

Analyse kandidaten in Noord-Holland:

 • In totaal zijn er 582 kandidaten
 • De meeste komen uit Amsterdam 165 (28%), Haarlem 47 (8%) en Zaanstad 27 (4%)
 • De meeste komen uit een zeer grote stad van 100.000 of meer inwoners (36%), de minste uit een klein dorp van 0 tot 1.000 inwoners (2%)
 • 54% is man, 33% vrouw en 13% is onbekend
 • Noord-Holland heeft de meeste vrouwelijke kandidaten van alle provincies.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405